Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO tečajevi
  • 14.01.2019. 10:30

FAO organizira online tečajeve za Klimatski pametnu poljoprivredu

FAO je predstavio e-learning platformu čiji je cilj da se pomogne poljoprivrednicima, ali i ostalim dionicima da što lakše usvoje parametre klimatski pametne poljoprivrede u praksi.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 212
  • 27
  • 0

FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) je tijekom klimatske konferencije COP 24 UNFCCC-a koja se održavala u Katowicama u Poljskoj od 3. do 14. prosinca 2018. predstavio četiri nova modula (o tlu, vodi, usjevima i stočarstvu) vezanih uz Klimatski pametnu poljoprivredu (Climate Smart Agriculture). Moduli se nalaze na njihovoj e-learning platformi. Na predstavljanju su također bili nazočni i predstavnici Svjetske banke te talijanskog Ministarstva okoliša i njemačkog Saveznog ministarstva za hranu i poljoprivredu kao partneri FAO u izradi modula. Cilj modula je da pomogne poljoprivrednicima, ali i ostalim dionicima da što lakše usvoje parametre klimatski pametne poljoprivrede u praksi. 

Na ovom panelu raspravljalo se o važnosti klimatski pametne poljoprivrede (CSA u daljnjem tekstu) te o najboljim praksama za širenje i poticanje usvajanja CSA-a, uključujući pokretanje niza novih modula za on-line učenje na tu tematiku.

Važno je da tečajevi budu dostupni što većem broju poljoprivrednika

U uvodnom izlaganju, Zitouni Ould-Dada iz FAO-a, naglasio je kako se prehrambeni sustavi moraju mijenjati kao odgovor na klimatske promjene, što utječe na produktivnost i kvalitetu usjeva. Rekao je da je usvajanje CSA jedna takva promjena te da ona zahtijeva razmjenu znanja i prakse s poljoprivrednicima kao i između njih. Osvrnuvši se na tečajeve CSA e-učenja koje su razvili FAO i partneri, Ould-Dada je naglasio da je važno da su takvi tečajevi besplatni i lako dostupni kako bi maksimalni broj poljoprivrednika mogao imati koristi od njih. 

d
FAO je predstavio četiri nova modula (o tlu, vodi, usjevima i stočarstvu)

U daljnjoj raspravi panelisti su razmotrili kako se razvoj CSA može kombinirati kao spoj modernog i tradicionalnog znanja; uloga nevladinih organizacija u razmjeni znanja; zašto bi razmjena znanja trebala biti stalni proces, a ne jednokratan; i kako se tehnologija može iskoristiti za širenje znanja, uključujući e-tečajeve, radio i mobilne telefone.

Uključivanje različitih profila poljoprivrednika

Federica Matteoli iz FAO je naglasila da se, bez obzira na način širenja, informacije i tečajevi moraju biti prilagođeni raznovrsnoj publici. Mi Nguyen, supredsjedateljica Global Alliance for Climate-Smart Agriculture (GACSA) je imala završnu riječ naglašavajući da je najbolji način da se CSA prihvati je uključivanje različitih profila poljoprivrednika u svakoj fazi procesa. Istaknula je da GACSA radi na regionalnoj razini kroz osam saveza za koje se nada da će biti središte za rješenja koja su razvijena diljem svijeta i da će ona biti upotrijebljeni u praksi.

Autorica: Saša Danon


Tagovi

COP 24 FAO E-learning platforma Online učenje Klima Pametna poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]