Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavezne evidencije
  • 17.10.2017. 07:30

Evidencije zaštite i gnojidbe moraju voditi svi - višestruka sukladnost

Vođenje evidencija gnojidbe i zaštite, jedan je od zahtjeva koji trebaju poštivati sva gospodarstva korisnika potpora, s aspekta višestruke sukladnosti

Foto: Bigstockphoto/yastremska
  • 2.454
  • 91
  • 0

Susjedna Republika Srbija već duži niz godina ima zakonodavni okvir koji sve korisnike državnog zemljišta obvezuje na vođenja Knjige polja za sve korištene čestice u vlasništvu države. U istoj se evidentiraju proizvodni procesi, a kojima se dokazuje i briga o očuvanju kvalitete tla. Struka kaže da je dobro stanje poljoprivrednog zemljišta preduvjet dugoročno održive poljoprivredne proizvodnje.

Kako se provodi nadzor kvalitete zemljišta i što se traži od naših proizvođača saznali smo u Ministarstvu poljoprivrede. Kako naš sustav funkcionira te što je nužno evidentirati od strane korisnika?

Agencija za poljoprivredno zemljište - Odjel za praćenje stanja u Osijeku sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu obavlja analize tla po službenoj dužnosti ili na zahtjev korisnika, tijekom prve godine nakon uvođenja u posjed i zadnje godine prije isteka ugovora te periodično najmanje svake pete godine, a za korisnike koji su upisani u Upisnik proizvođača integrirane proizvodnje po zahtjevima takve proizvodnje. Analize tla u smislu praćenja stanja obavljaju i drugi laboratoriji temeljem ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede.

Prihvatljivost površina za potpore, utvrđuje se prema kriterijima propisanim Zakonom o poljoprivredi (NN 30/15) i podzakonskim aktima, Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2017. godinu ("Narodne novine" br. 19/17, 45/17, 46/17), Pravilnikom o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta ("Narodne novine", br. 35/15, 118/16, 26/17) i Pravilnikom o višestrukoj sukladnosti ("Narodne novine", br. 32/15, 45/16).

Višestruka sukladnost - Evidenciju zaštite i gnojidbe moraju voditi svi

Vođenje evidencija gnojidbe i zaštite, jedan je od zahtjeva koji trebaju poštivati sva gospodarstva korisnika potpora, s aspekta višestruke sukladnosti, a kod korisnika koji prijavljuju M10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i M11 - Ekološki uzgoj, izgled obrazaca i vođenje evidencije, propisane su Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2017. godinu, za svaku propisanu/prijavljenu mjeru.

Što se pak evidencije gnojenja tiče, ista je za sve korisnike potpora propisana Pravilnikom o višestrukoj sukladnosti, a obveznik mora voditi evidenciju korištenja gnojiva na gospodarstvu prema propisanoj evidenciji.

Korisnici čija se gospodarstva nalaze u ranjivim područjima definiranim Odlukom o određivanju ranjivih područja u RH (NN 130/12), moraju provoditi kemijsku analizu tla za svaku proizvodnu parcelu na gospodarstvu najmanje jednom u četiri godine.

Naime, Pravilnikom o višestrukoj sukladnosti (Narodne novine, broj 32/15 i 45/16) propisuju se pravila višestruke sukladnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, obveznici poštivanja pravila višestruke sukladnosti, kontrola višestruke sukladnosti i rokovi u kojima poštivanje pravila višestruke sukladnosti postaje obveza za primanje potpora.

Bolje evidentirati nego ostati bez poticaja?

Sve navedeno kontrolira Agencija za plaćanja svake godine na uzorku od najmanje 1% poljoprivrednika korisnika potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, što u praksi predstavlja više od 1.500 kontroliranih gospodarstava godišnje. U slučaju kontrolom na terenu utvrđenog nepoštivanja jednog ili više pravila višestruke sukladnosti Agencija za plaćanja provodi sankcioniranje poljoprivrednika u vidu umanjenja ukupnog iznosa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za sve mjere po površini i za stoku od početnih 3% pa do 100% iznosa potpore ovisno o težini, obimu, trajanju i ponavljanju nepoštivanja pravila.

U bilježnici, excel tablici ili aplikaciji/programu

Zakonodavac je propisao obvezne elemente koje je potrebno voditi, a odredbama dopušta različite načine evidentiranja. Tako inspektori danas na terenu priznaju evidencije koje proizvođači vode u bilježnicama i rokovnicima kao i MS Excel ili Word tablicama. Sve su brojniji i oni proizvođači koji koriste profesionalna informatička rješenja (npr. eGAP) te na taj način vode sve što traži zakonodavac.

Foto: Bigstockphoto/yastremska


Tagovi

Evidencija Gnojidba Zaštita Agencija za poljoprivredno zemljište Potpora EGAP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.