Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraga
  • 08.07.2022. 12:30

Europski tužitelji traže istražni zatvor za Tolušića i Ferenca, detaljno opisali za što ih terete

Istraga je pokrenuta zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 587
  • 118
  • 0

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i zaposlenika Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željka Ferenca, zbog kaznenih djela subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako su objavili, bez navođenja identiteta, obje osumnjičene osobe uhićene su jučer, 7. srpnja, na njihov zahtjev, a nakon provedenih istražnih radnji provedenih u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. 

Potanko su i objasnili za što ih terete. Prvoosumnjičenik je, kažu, kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. godine, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za 1ulaganje u sektor vina za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4.659.766,79 kuna (oko 620.000,00 EUR-a), pri čemu je razina sufinanciranja sredstvima EU bila 70 posto. .

Nije dokazao zakonito porijeklo dijela novca 

U toj je prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom financijske institucije, te je u tu svrhu priložio pismo namjere jedne banke. Međutim, prvoosumnjičenik kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je navedeni projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati. Štoviše, opisuju tužitelji, on nije obavijestio APPRRR o promjeni načina financiranja, te mu je od strane Agencije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 EUR-a).

Nadalje se prijavio na drugi natječaj, koji je raspisala Agencija 2. lipnja 2021. godine, za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi koristio je potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, čime je lažno prikazao da njegov OPG ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Kako bi pribavio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda, potrebnu za taj drugi natječaj, prvoosumnjičenik je, opisuju dalje, osobno predao drugoosumnjičeniku, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, Tehnološki projekt podizanja vinograda, koji su korisnici koji traže potporu u sklopu predmetnog natječaja bili obvezni dostaviti. U tom je dokumentu naveo da se isti odnosi na podizanje i opremanje trajnih nasada vinograda, iako je na tim česticama prethodno već bio zasadio vinovu lozu i bio je svjestan da stoga ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Tolušić: Nisam kriv, Vukovac: Nalazi revizora postavljaju pitanje odgovornosti ministrice

Na njegov zahtjev te unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena, drugoosumnjičenik je izdao traženu potvrdu, kako bi prvoosumnjičeniku omogućio da podnese prijavu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su izdati pozitivno mišljenje na dostavljeni tehnološki projekt zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća.

Zatraženo određivanje istražnog zatvora 

Prvoosumnjičenik je nakon odbijanja izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt, te ga priložio prijavi na predmetni natječaj.

Očekivao je dobiti potporu u iznosu od 1.536.850,28 kuna (200.000 EUR-a), s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85 posto, što je iznos od 1.306.322,74 kuna (173.482,43 EUR-a).

Međutim, kako je Agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije odobreno.

EPPO će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv oba osumnjičenika, zaključuju u objavi.


Tagovi

EPPO Istraga Tomislav Tolušić Željko Ferenc Istražni zatvor EU fondovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).