Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad drveća
  • 01.11.2021. 18:00
  • Beč

Europski grad drveća je Beč - godišnje posade 4.500 stabala

U Beču se pomno i planski sade, ali i njeguju stabla. Koriste inovativan princip takozvanog "grada-spužve" koji oborinske vode umjesto u kanalizaciju usmjerava u sloj tla potrebnog za širenje korijenja stabala.

Foto: Depositphotos/neiezhmakov
  • 423
  • 365
  • 0

Grad Beč odlikovan je titulom "Europski grad drveća" za ovu godinu. Austrijska prijestolnica je nagradu dobila od Europskog vijeća za arborikulturu (EAC), piše The Mayor.

Njome se odlikuje izuzetna predanost ovog grada u pogledu urbanog ekosustava. Naime, brojim istraživanjima i inovacijama Beč pridonosi boljoj prilagodbi ekosustava klimatskim promjenama.

Bečko poduzeće za održavanje gradskih vrtova (MA 42) veliku pozornost posvećuje "zelenim plućima" grada. Osim što se brine o oko 500.000 stabala, zaduženo je i za planiranje, gradnju i održavanje tisuću gradskih parkova. Tamošnji stručnjaci osmišljavaju inovativna rješenja kako bi gradsko drveće učinili otpornijim na klimatske promjene, čime se poboljšava i kvaliteta života u gradu. Pritom važnu ulogu igra sustav navodnjavanja koji stvara najbolje uvjete za zdrava i vitalna stabla.

Još jedan čimbenik koji doprinosi politici održivog urbanog zelenila je inovativni princip takozvanog "grada-spužve". Drveću je potreban odgovarajući prostor za širenje korijenja u tlu s porama u kojima se zadržavaju zrak i voda, što u gradovima često nedostaje. Kod ovog principa ispod popločane površine postavlja se sloj šljunka i sitnijih čestica te se stvara više prostora za širenje stabala u tlu.

Umjesto u kanalizaciju, oborinske vode se usmjeravaju u taj sloj koji ih poput spužve upija i zadržava, što stablima i tijekom vrućih ljetnih dana omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode. Ovakav princip sa sobom nosi brojne prednosti. Tako se, između ostaloga, na održiv način razvijaju zdrava i otporna stabla koja pozitivno utječu na gradsku mikroklimu, apsorbiraju ugljikov dioksid, svojim velikim krošnjama pružaju hlad, a kao staništa biljnih i životinjskih vrsta potiču i biološku raznolikost.

Stabla se navodnjavaju i imaju svoj katastar

Zanimljiva je činjenica da su djelatnici MA 42 u suradnji s različitim stručnjacima razvili i patentirali poseban supstrat koji se sastoji od mineralnih i organskih tvari, a poduzeće ga i samostalno proizvodi. Koristi se prilikom sadnje stabala te pospješuje sposobnost skladištenja vode i prozračnost tla.

Sa skupinom stručnjaka izrađen je i popis vrsta drveća koje dobro podnose vibracije, zbijanje tla, visoke temperature i ostale čimbenike karakteristične za urbane sredine. Asortiman drveća u Beču kontinuirano se evaluira i prilagođava, a trenutačno obuhvaća oko 30 različitih vrsta. Na ulicama austrijske metropole najčešće se mogu naći javor, lipa, kesten, jasen, platana i košćela (koprivić).

Slatinska sekvoja ovogodišnje "Hrvatsko stablo godine"

Godišnje se u Beču posadi oko 4.500 stabala, a na području grada nalazi se i oko tisuću automatskih sustava za navodnjavanje. Mlada stabla koja nemaju ovakav sustav zalijevaju se ručno najmanje jednom tjedno, a tijekom velikih vrućina i dva puta tijekom prve tri godine. Osim toga, na njihova se debla pričvršćuju posebne vreće za navodnjavanje zahvaljujući kojima voda polako teče do korijena stabla te se ravnomjerno raspoređuje. Gotovo 150 djelatnika bečkog poduzeća MA 42 svakodnevno opskrbi gradska stabla s oko 300.000 litara vode.

Austrijska prijestolnica također ima katastar stabala koji sadrži informacije kao što su njihova vrsta i visina, obujam debla i promjer krošnje, a u pojedinim slučajevima poznata je i godina sadnje.

"Posvećenost Beča stablima može poslužiti kao primjer na koji se mogu ugledati drugi europski gradovi", izjavio je voditelj radne skupine EAC-a, Jan Goevert na dodjeli nagrada održanoj 22. listopada. Osim već navedenih gradova među dosadašnjim dobitnicima nalaze se Apeldoorn, Moskva, Valencia, Prag, Amsterdam, Krakov i Frankfurt.


Tagovi

Beč Drveće Europski grad drveća Stabla Nagrada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]