Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt
  • 13.11.2013. 13:15

Europske mogućnosti za ruralne žene

Centar za edukaciju, savjetovanje i inovacije (CESI), u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijem Kaj provodi projekt "Europske mogućnosti za ruralne žene"

Foto: freepik.com
  • 429
  • 45
  • 0

Centar za edukaciju, savjetovanje i inovacije (CESI), u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijem Kaj provodi projekt "Europske mogućnosti za ruralne žene". Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Projekt se provodi na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije.

Cilj je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj Uniji te osvijestiti njihov doprinos EU. Projekt traje 15 mjeseci, a uključuje i edukaciju žena o mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova te upoznavanje građana i građanki s utjecajem članstva u EU na njihov svakodnevni život.

Jedan od glavnih ciljeva politike ruralnog razvoja je pospješiti kvalitetu života u ruralnim sredinama i promicati raznolikost ekonomskih aktivnosti. Rodna osviještenost ruralnog sektora je ključna strategija Europske unije, ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja.

Mnogi problemi koji se tiču ravnopravnosti muškaraca i žena još nisu riješeni. Analiza podataka pokazuje kako se od devedesetih godina pa sve do danas, u EU održao trend po kojem su muškarci glavni korisnici pomoći u proizvodnji iz strukturalnih fondova EU. Ženama iz ruralnih područja je potreban poticaj za njihov osobni i profesionalni razvoj te jača podrška u njihovom nastojanju da postignu financijsku neovisnost.

Projektom je predviđeno sudjelovanje 15 - 20 žena koje pokazuju interes i mogućnosti za razvijanje inovativnih projekata u edukacijskom programu. Održat će se tri informativna seminara, u suradnji s lokalnim ženskim inicijativama, lokalnim vlastima i zainteresiranim razvojnim agencijama i institucijama, kojima namjeravaju obuhvatiti oko 100 sudionica nakon čega će biti provedena uža selekcija kandidatkinja koje će ući u program.

Bit će snimljena i četiri kratka filma o ženama koje vode inovativne projekte, zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte ili inicijative. Želja im je predstaviti primjere dobre prakse i inovativne pristupe koji imaju potencijal realizacije i u drugim dijelovima zemlje te ukazati na njihov doprinos u razvoju lokalnih zajednica.

U svakoj županiji bit će organiziran okrugli stol u suradnji s lokalnim vlastima i povjerenstvima za ravnopravnost spolova, a informiranje građana i građanki će se vršit putem radijskih emisija na Radio Kaj. Predstavljanje ženskih inicijativa i rezultata provođenja projekta održat će se na kraju projekta kada će biti organiziran Sajam tradicijskih proizvoda i rukotvorina, ruralnih turističkih proizvoda te će biti distribuirana i brošura kojoj je cilj promocija doprinosa ruralnih žena na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.

Foto: freepik.com


Tagovi

Projekt IPA Ruralne žene Edukacija Sajam Razvoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.