Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Natura 2000
  • 14.12.2021. 18:00

Europska komisija tužila Njemačku zbog livada

Razlog propadanja ili u nekim slučajevima potpunog nestanka livada u raznim zaštićenim područjima, Komisija vidi u "neodrživoj poljoprivrednoj praksi".

Foto: Depositphotos/dian4ikn.gmail.com
  • 457
  • 60
  • 0

Status očuvanosti cvjetnih livada u područjima Natura 2000 se ne poboljšava i zbog toga Europska komisija tuži Njemačku pred Europskim sudom.

Prvi zahtjev EK za jačanje njihove zaštite i usklađenost s Direktivom o flori, fauni i staništima (FFH Directive) toj je zemlji upućen u srpnju 2019. godine.

U listopadu 2020. Komisija je poslala pismo upozorenja Njemačkoj s tvrdnjom o nepoštivanju Direktive o flori, fauni i staništima (Direktiva FF) gdje navode da je broj ekstenzivnih livada u opadanju. Kako bi se zaštitila biološka raznolikost, ova direktiva zahtijeva od država članica da osiguraju da su one u povoljnom stanju očuvanosti.

Ministarstvo okoliša (BMU) odbacilo je optužbe na kraju 2020. godine uz objašnjenje da ukupan broj ovih površina nije bitno promijenjen i smatraju da se Komisija pozvala na zastarjele i netočne podatke.

Nakon svega, EK je 2. prosinca objavila odluku o podnošenju tužbe protiv Njemačke.

Zašto je došlo do smanjenja livada?

Razlog propadanja ili u nekim slučajevima potpunog nestanka livada u raznim zaštićenim područjima, Komisija vidi u "neodrživoj poljoprivrednoj praksi". Prema informacijama ekološke udruge Naturschutzbund Deutschland (NABU), EK kritizira činjenicu da osim gubitka ovih površina nisu uspostavljene obvezujuće zaštitne mjere poput kosidbe ili ograničenja prihrane.

Ističu da se ona u svom priopćenju poziva na europski zeleni dogovor i strategiju o biološkoj raznolikosti, jer su livade važno stanište za kukce oprašivače i zaštićene su zakonom Natura 2000.

NABU smatra Njemačku odgovornom i kritizira intenzivno korištenje, pretvaranje travnjaka u oranice, pretjeranu gnojidbu i korištenje pesticida, a zamjeraju i što nije uspjela osigurati dovoljnu pravnu zaštitu ovih površina. Prema NABU-u, u ovoj zemlji nestalo je oko 18.000 hektara livada. "Krajnje je vrijeme da se Njemačka ozbiljno posveti očuvanju prirode i osigura dovoljno finanancijskih sredstva za to. Poljoprivrednike treba podržati u odgovarajućem gospodarenju i održavanju livada i izraditi akcijski plan za zaštićena područja", poručuju.

Christine Tölle-Nolting, stručnjakinja za poljoprivredu u ovoj udruzi, ističe da agrarna sredstva EU-a moraju biti usmjerena na društvenu korist, te da su u saveznim državama potrebne prilagođene agroekološke mjere, a da će se gubitak biološke raznolikosti nastaviti nekontrolirano širiti ako se nešto ne poduzme.


Tagovi

Europska komisija Njemačka Tužba Evuopski sud Održavanje livada Natura 2000 Zaštita Christine Tölle-Nolting NABU


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.