Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvodi
  • 01.08.2013.

Europska komisija traži od BiH nastavak uvoza hrvatskim tvrtkama

Bosna i Hercegovina ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde u proizvodnji proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla od onih za svoje potrošače te bi se hrvatski proizvodi trebali nastaviti izvoziti u BiH, stoji u priopćenju Europske komisije

  • 192
  • 9
  • 0

Priopćenje je objavljeno na internetskoj stranici delegacije Europske unije u BiH i u njemu se ističe da gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog podrijetla ispunjavaju standarde EU-a o sigurnosti hrane.

Iz Europske komisije objašnjavaju kako je Unija s Hrvatskom dogovorila prijelazno razdoblje do kraja 2015. do kojega hrvatske tvrtke koje ne ispunjavaju te standarde, a žele izvoziti u druge države-članice Unije, moraju ispuniti određene strukturne uvjete.

Kao dio ovog prijelaznog aranžmana tvrtke o kojima je riječ u Hrvatskoj ne mogu slati svoje proizvode ostalim državama članicama EU-a. Proizvodi ovih tvrtki mogu biti na hrvatskom tržištu jer takve tvrtke u cijelosti osiguravaju sigurnost hrane. Ovi proizvodi mogu se izvoziti u treće zemlje kao što je Bosna i Hercegovina ako se zemlja odredišta slaže, navodi se u priopćenju.

Također, podsjećaju da se izvoz po ovoj osnovi iz Hrvatske u BiH bez teškoća obavljao na temelju bilateralnog sporazuma dviju država sve do 1. srpnja kada je Hrvatska ušla u EU.

Europska komisija vlastima BiH poručila je kako bi se morao dopustiti uvoz svih prehrambenih proizvoda tvrtki iz Hrvatske zavedenih u registar objekata koji imaju dopuštenje za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla.

Reagiranje Europske komisije slijedilo je nakon što je ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije tijekom srpnja uvelo zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina za one tvrtke iz Hrvatske koje još nisu ispunile kriterije za izvoz na tržište država-članica EU-a, prenosi Hina.

Ta zabrana odnosi se na više od pedeset klaonica i pogona za preradu mesa u Hrvatskoj, a u BiH su je obrazložili činjenicom kako su za proizvođače iz Hrvatske prestale vrijediti odredbe sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama središnje Europe (CEFTA) koje su propisivale blaže standarde od onih na kojima inzistira EU.

Autor: HINA


Izvori

Nova TV


Tagovi

BiH Europska komisija Poljoprivredni proizvodi Sigurnost hrane Meso