Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 21.03.2018. 13:00

Europska komisija odobrila Bayeru akviziciju Monsanta

Bayer je dobio zeleno svjetlo od Europske komisije. Udruživanje, dodaju, neće ugroziti natjecanje na poljoprivrednom tržištu.

Foto: Bigstockphoto/ricochet64
  • 204
  • 14
  • 0

Europska je komisija danas odobrila Bayeru preuzimanje Monsanta. Kako je izvijestila povjerenica Margrethe Vestager, odluka osigurava da tržišno natjecanje i nakon tog spajanja neće biti ugroženo odnosno da će na tržištu i dalje postojati učinkovita konkurencija i inovacije u sjemenu, pesticidima i tržištima digitalne poljoprivrede.

"Konkretno, osigurali smo da broj globalnih igrača koji se aktivno natječu na tim tržištima ostaje isti. To je važno zato što nam je potrebna konkurencija kako bi poljoprivrednici imali izbor različitih sjemenskih sorti i pesticida po povoljnim cijenama. Trebamo konkurenciju kako bi tvrtke potaknuli na inovacije u digitalnoj poljoprivredi i nastavili razvijati nove proizvode koji zadovoljavaju visoke regulatorne standarde u Europi, u korist svih Europljana i okoliša", navodi se u priopćenju Europske komisije. 

Današnja odluka uslijedila je nakon dubinskog pregleda Bayerove predložene akvizicije Monsanta. Monsanto je, dodaju, najveći svjetski dobavljač sjemena, koji generira većinu prodaje u SAD-u i Latinskoj Americi. Monsanto također prodaje glifosat, koji je najčešće korišten pesticid u svijetu za kontrolu korova. Bayer je drugi po veličini dobavljač pesticida diljem svijeta, s jačanjem fokusa u Europi. Također je važan globalno aktivan dobavljač sjemena za niz usjeva.

Komisija je istražila više od 2.000 različitih tržišta proizvoda i pregledala 2.7 milijuna internih dokumenata. Zabrinutost se odnosila na mogućnost značajnog smanjenja tržišnog natjecanja u cijeni i inovacijama u Europi i na globalnoj razini. Komisija je također smatrala da bi spajanje moglo ojačati dominantnu poziciju Monsanta na određenim tržištima, gdje je Bayer važan konkurent Monsantu. Međutim, obveze koje je dostavio Bayer u potpunosti su uklonili zabrinutost. Između ostalog, uklanjaju sva postojeća preklapanja na tržištima sjemena i pesticida, prodajom relevantnih Bayerovih tvrtki i imovine, a Bayer se obvezao i odobriti licencu za cijeli globalni portfelj digitalnih poljoprivrednih proizvoda kako bi osigurao stalnu konkurenciju na ovom tržištu.


Izvori

Europska komisija


Tagovi

Europska komisija Bayer Monsanto


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije