Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 06.04.2016. 07:30

Europa se budi - prosvjeduju i njemački farmeri!

Iz Ministarstava dobivaju odgovore da ih slušaju i da imaju 25-godišnji strateški plan, no većinu farmera zanima kako će preživjeti idućih 12 mjeseci, rekao je organizator londonskog prosvjeda i vlasnik farme mliječnih krava David Handley.

Foto: blackboard
  • 2.026
  • 104
  • 0

Europskim poljoprivrednicima je prekipjelo! Sve teža situacija u kojoj se nalaze natjerala ih je na ulice, u prosvjede. Više od tisuću farmera tako je nedavno marširalo Londonom tražeći od Vlade i premijera Davida Camerona da pomognu farmerima.

"Iz Ministarstava dobivamo odgovore da nas slušaju i da imaju 25-godišnji strateški plan, no većinu farmera zanima kako će preživjeti idućih 12 mjeseci", rekao je organizator prosvjeda i vlasnik farme mliječnih krava David Handley.

Europski farmeri na ulicama, nemamo vremena

Prosvjedi su izbili i u Njemačkoj koja se dosad odupirala krizi. Zbog smanjenje otkupne cijene mlijeka prosvjedovalo se u Dresdenu. Naime, posljednje statistike pokazuju da je prihod njemačkih farmera od 2014. do 2015. pao za 40%.

Više od 5.000 poljoprivrednika pogođenih krizom sa 600 traktora prosvjedovalo je sredinom ožujka i u Helsinkiju, u Finskoj. Paket mjera u iznosu od 500 milijuna eura, koji je EU pružila u rujnu, riješio je samo kap u moru problema, a poljoprivrednici se ne mogu nositi sa situacijom. Statistike pokazuju da su prihodi finskih farmera u zadnjih nekoliko godina najbrže pali u cijeloj EU, a u kombinaciji sa smanjenim maloprodajnim cijenama hrane, kašnjenjima u isplatama potpora i zastoju izvoza u Rusiju.

Podsjećamo, kriza europskih poljoprivrednika, posebice mljekara, traje godinama. Krajem, ali i početkom ove godine, prosvjedovali su i francuski farmeri. Naravno, teško su pogođeni i hrvatski mljekari koji su još lani u ožujku prosvjedovali u Bruxellesu.

Ono što se čulo tad, čuje se i ovih dana: Europska unija, ali i Vlade svih zemalja članica, moraju djelovati trenutno, jer u suprotnom neće moći prehraniti rastuću populaciju, upozoravaju na ulicama i proizvođači i potrošači.

Foto: blackboard1965/BigStockPhoto


Tagovi

Prosvjed Farmeri Europska unija Bruxellesu Dresden London


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?