Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 12.03.2014. 10:15

Eurobarometar – što Hrvati misle o ZPP-u?

Eurobarometar kaže da 53 posto građana Hrvatske smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene

Foto: depositphotos, shock
  • 382
  • 57
  • 0

Više od tri četvrtine ili 77 posto Europljana smatra da svi građani Europske unije imaju koristi od Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Čak više od 90 posto ih podupire glavne smjernice novog ZPP-a, kao što su pravednija i usmjerenija pomoć (92 %) te uspostava veze između financijske pomoći namijenjene poljoprivrednicima i poštovanja poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš (tzv. ozelenjivanje - 91 posto). Glavni su to rezultati istraživanja Eurobarometra o ZPP-u koje je u ponedjeljak, 10. ožujka 2014. objavila Europska komisija.

Što Hrvati misle o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici?

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.002 građanina Republike Hrvatske u razdoblju od 23. studenog do 2. prosinca 2013. godine, a rezultati su pokazali da čak 75 posto ispitanih smatra kako Zajednička poljoprivredna politika pogoduje svim građanima EU, a ne samo poljoprivrednicima. Preko polovice ispitanih građana Hrvatske (55 posto) čulo je za potpore koje Europska Unija pruža poljoprivrednicima putem svoje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i znaju pojedinosti o potporama, dok njih 36 posto zna za potpore, ali ne i za pojedinosti.

Prema rezultatima istraživanja čak 53 posto ispitanih građana Hrvatske smatra da su potpore poljoprivrednicima primjerene, dok 31 posto njih smatra da su potpore preniske. Za razliku od građana RH, za 45 posto ispitanih Europljana potpore su primjerene, a za 26 posto preniske.

Glavna odgovornost poljoprivrednika u društvu su kvalitetni proizvodi

Opskrba stanovništva raznovrsnim kvalitetnim proizvodima jedna je od glavnih odgovornosti poljoprivrednika u društvu, što smatra gotovo polovica ispitanih građana Hrvatske, njih čak 49 posto, odnosno 38 posto Europljana. Među važnije odgovornosti poljoprivrednika u društvu svrstano je i održavanje ekonomske aktivnosti i zapošljavanja u ruralnim područjima, što smatra 44 posto građana RH, a 36 posto građana EU.

Europljani poljoprivredi pridaju sve veću važnost te razvoj ruralnih područja smatraju veoma važnim ulaganjem u budućnost (53 %, tj. 7 postotnih bodova više nego 2009.). Apsolutna većina smatra da je u Europskoj uniji jednako važno osigurati raznolikost poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.

Ključni ciljevi Zajedničke poljoprivredne politike

Više od 80 posto Europljana podupire ključne ciljeve ZPP-a, osobito osiguranje opskrbe poljoprivrednim proizvodima, uravnoteženiji razvoj ruralnih područja ili potporu mladim poljoprivrednicima.

U pogledu informiranja potrošača, istraživanje je pokazalo da Europljani obraćaju veliku pažnju na kvalitetu prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i neke vrste mesa te da imaju velika očekivanja u pogledu sljedivosti. Slično razmišljaju i građani Hrvatske koji su kroz osobni intervju uključeni u ovo istraživanje.

Što o podacima Eurobarometra kaže ministar Jakovina?

"Istraživanje je pokazalo kako građani Hrvatske imaju dosta informacija o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU te razumiju značaj koji ona ima za razvoj poljoprivrede. U pogledu razmišljanja hrvatskih građana slična su razmišljanjima građana Europske Unije. Posebno me raduje da građani Hrvatske razumiju važnost poljoprivrede i podržavaju smjernice Zajedničke poljoprivredne politike u smislu bolje opskrbljenost stanovništva domaćim proizvodima, jačanju dohodovnosti poljoprivredu i razvoja ruralnog područja Hrvatske", izjavio je ministar Tihomir Jakovina.

Foto: depositphotos, shock


Tagovi

ZPP Poljoprivredna politika Tihomir Jakovina Europska komisija Eurobarometar Potpore Ruralna područja Potpora Mladi poljoprivrednici Mlijeko Meso Zapošljavanje Prehrambeni proizvodi


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]