Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 31.12.2015. 14:40

EU zemlje šire izvozno tržište?

Novi argentinski vođa, Mauricio Macri donio je novu nadu za trgovinski sporazum između EU i Mercosur-a, najavljujući ukidanje izvoznih restrikcija, što bi promijenilo lice svjetske poljoprivrede.

Foto: pixabay.com
  • 193
  • 26
  • 0

U zadnjem briselskom izvješću za ovu godinu, donosimo novosti o promjenama i razvoju poljoprivredne politike EU.

Razgovori o trgovini između EU i SAD-a visoko su na ljestvici važnosti, saznajemo iz govora komisionara za poljoprivredu, Phila Hogana i Tom Vilsacka, predstavnika za trgovinu SAD-a.

Teme koje često dijele javnost, kao što su GM poljoprivreda i smanjenje emisije štetnih plinova za efekt staklenika, dio su pregovora.

Novo tržište za zemlje EU

Novi argentinski vođa, Mauricio Macri donio je novu nadu za trgovinski sporazum između EU i Mercosur-a, (Brazil, Argentina, Paragvaj, Urugvaj, Venezuela) najavljujući ukidanje izvoznih restrikcija, što bi promijenilo lice svjetske poljoprivrede. Naime, EU je prvi trgovinski partner Mercosur-a, a čini oko 20% trgovinskog prometa tih zemalja u 2013., što je 110 milijardi eura.

Mercosur je šesto najvažnije izvozno tržište za EU prema podacima iz 2013. Izvoz EU zemalja povećao se u južnoameričke zemlje tijekom zadnjih godina, sa primjerice 28 milijardu eura u 2007. na 57 milijardi eura u 2013.

Najveći dio izvoza Mercosur-a čine poljoprivredni proizvodi (43%) i sirovi materijali (28%), dok EU većinom izvozi proizvode s dodanom vrijednošću, opremu i mehanizaciju (46%) te kemikalije (22%).

Komisija je pregovarala i o dugoočekivanoj cirkularnoj ekonomiji sa jasnim ciljevima o recikliranju otpadne hrane.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Poljoprivreda Prosinac Europska komisija GMO Klima Phil Hogan Tom Vilsack


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."