Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz u EU
  • 15.06.2021. 16:30

EU uvezla manje eko poljoprivredno - prehrambenih proizvoda

Povećao se uvoz tropskog voća i riže, no, ta su povećanja nadmašena padom uvoza ostalih žitarica, uljanih pogača i šećera.

Foto: Bigstock/CreativeNaturePhotography
  • 95
  • 223
  • 0

Dok je tržište ekoloških poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji raslo, njihov uvoz se smanjio između 2019. i 2020. godine. U pogledu kategorija, povećao se uvoz tropskog voća i riže. Međutim, ta su povećanja nadmašena padom uvoza ostalih žitarica, uljanih pogača i šećera, stoji u tržišnom sažetku "Uvoz organskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU - ključni događaji u 2020." kojeg je objavila Europska komisija.

Pišu kako je Unija tijekom prošle godine uvezla 2,79 milijuna tona ekoloških poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što je pad od 1,9 posto u odnosu na 2,85 milijuna tona uvezenih 2019.

Najveći broj eko proizvoda dolazi iz Ekvadora?

Roba koja uključuje žitarice, biljna ulja i uljarice, šećere, mlijeko u prahu i maslac, kavu i kakao predstavljali su 48 posto uvoza 2020. godine u količinskom, i 29 posto u vrijednosnom smislu. Što se tiče ostalih primarnih proizvoda uključujući mesne prerađevine, voće, povrće, jogurt i med, oni su činili 42 posto uvoza u količinskom i 53 posto u vrijednosnom smislu.

Kada je riječ o odredištu, najveći broj još uvijek ulazi u EU preko Nizozemske, s 31 posto ukupnog uvoza. Slijede ga Njemačka, Belgija i Francuska, s 18, 11 i 10 posto takvih namirnica koje te zemlje uvoze.

Glavni trgovinski partneri u pogledu uvoza u EU su Ekvador (12%), Dominikanska Republika (9%), Kina (8%) i Ukrajina (8%). Te četiri države, ali i Peru, Turska, Indija, Kolumbija, Brazil te Meksiko deset su najvećih izvoznih zemalja u EU i predstavljale su 64 posto uvoza eko proizvoda prošle godine.

Što se tiče kategorija, daleko najveća je tropsko voće, orašasti plodovi i začini koji predstavljaju 30 posto volumena ili 0,84 milijuna tona, zatim uljne pogače (8% ili 0,23 mil. t), repa i šećer od trske (7% ili 0,19 mil. t) i povrće (5% ili 0,15 mil. t).


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Eko proizvodi Uvoz Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.