Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tržište
  • 15.08.2014. 11:40

EU tržište čekaju pad cijena i robni viškovi?

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Bruxellesu su sudjelovali na sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda na temu zabrane izvoza u Rusku Federaciju.

Foto: depositphotos.com
  • 393
  • 58
  • 0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH sudjelovali su u Bruxelles-u na sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee) na kojem su stručnjaci svih država članica EU analizirali negativne učinke uvođenja zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju. Ministarstvo poljoprivrede RH na tom je sastanku iznijelo službeno stajalište te zatražilo da Europska komisija pripremi mjere vezane za saniranje posljedica ove krizne situacije, prije svega u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, ali i u ostalim sektorima.

Neravnoteža na europskom tržištu uzrokovat će robne viškove i pad cijena?

Uslijed odluke Ruske Federacije o zabrani izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i izvoznici iz Republike Hrvatske trpe izravnu štetu, a posebno u segmentu proizvoda koji se tradicionalno izvoze kao što su razni prehrambeni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, voće, meso i prerađevine. Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo uzrokovati neravnotežu na europskom tržištu koja će dovesti do ozbiljnih poremećaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a prije svega se može očekivati gomilanje proizvoda na tržištu Europske unije, što u konačnici može rezultirati robnim viškovima i naglim padom cijena.

Zaključci poljoprivrednih stručnjaka sa današnjeg Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee) bit će početkom rujna upućeni prema Posebnom odboru za poljoprivredu, a potom i na Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva na kojem će se raspraviti.

Ministarstvo poljoprivrede RH i dalje će biti u kontaktu sa tvrtkama koje su pogođene ovom zabranom, a nakon današnjeg sastanka planira se i održavanje sjednice Vijeća za prehrambenu industriju na kojem će se razmotriti svi potencijali problemi koji se očekuju zbog zabrane izvoza, prije svega mogući pritisci trgovaca prema proizvođačima za snižavanjem cijena ili problemi koji se očekuju u sektoru voća, obzirom na sezonski karakter ovih proizvoda i nemogućnost dugotrajnijeg čuvanja.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Europska komisija Zabrana izvoza Ruska Federacija Ministarstvo poljoprivrede Bruxelles Upravljački odbor za zajedničku organizaciju tržišta poljopr Analiza Mlijeko Voće Izravna šteta Izvoznici Neravnoteža Europsko tržište Prehrambeni proizvod

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije