Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi na selu
  • 20.05.2017. 15:00

EU traži rješenje kako zadržati mlade na selu

Zastupnica Petir je rekla kako mladi u drugim državama članicama obavljaju niskokvalificirane poslove premda su završili fakultete, dok u regijama u Hrvatskoj iz kojih odlaze postoji potencijal upravo za bavljenje poljoprivredom.

Foto: boggy/bigstockphoto.com
  • 2.743
  • 233
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta održanoj u Strasbourgu u okviru strukturiranoga dijaloga od povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Phila Hogana zatražila je konkretne mjere na razini EU kako bi mlade zadržali u ruralnim prostorima.

Osvrnuvši se na velik broj mladih koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom, a koju je prema procjeni u zadnjih godinu dana napustilo gotovo 80.000 ljudi, zastupnica Petir je rekla kako mladi u drugim državama članicama obavljaju niskokvalificirane poslove premda su završili fakultete, dok u regijama u Hrvatskoj iz kojih odlaze postoji potencijal upravo za bavljenje poljoprivredom.

Koči ih nepoštena trgovačka praksa

"S jedne strane problem je jer oni poljoprivredu ne smatraju atraktivnim zanimanjem, a s druge strane kada ih pitam nije li bolje obrađivati zemlju i ostati u svom domu, oni izražavaju bojazan da zbog nepoštene trgovačke prakse svoj proizvod ne bi mogli prodati", rekla je Petir.

Hrvatska je u fazi donošenja zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koji treba pomoći uvođenju reda na tržište no Petir smatra kako to neće biti dovoljno te su potrebne nacionalne i europske mjere kako bi mlade zadržali u ruralnim prostorima.

Na njezino pitanje o tome što Komisija planira poduzeti u vezi odredbi i ograničenja s kojim se susreću mladi poljoprivrednici, odnosno neprepoznavanje razlika između poljoprivrednika početnika i mladih poljoprivrednika, Hogan je odgovorio kako je za Komisiju obnova generacija prioritet Zajedničke poljoprivredne politike.

Treba pomoći mladim poljoprivrednicima

Hogan je iskazao svoju zabrinutost radi ograničenja s kojima se susreću mladi poljoprivrednici u nekim državama članicama, a odnosi se na njihovu dob i pristup zemljištu te financijama.

"Komisija je na javnoj raspravi koja je trajala do 02. svibnja zaprimila više od 320 tisuća odgovora i prijedloga za poboljšanje Zajedničke poljoprivredne politike te se rezultati toga očekuju do kraja 2017. godine. S obzirom na to očekuje se i rasprava o konkretnim mjerama za pomoć mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicima početnicima koji tek započinju svoju djelatnost", naglasio je povjerenik Hogan te je pohvalio aktivnosti zastupnice Petir koje provodi kako bi podržala mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom istaknuvši zbog toga Hrvatsku kao pozitivan primjer.

Foto: boggy/bigstockphoto.com


Tagovi

Petir Mladi Selo ZPP Nepoštena trgovačka praksa Hogan


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]