• Poljoprivredno zemljište EU
  • 10.12.2018. 12:00

EU svakog dana izgubi 275 hektara poljoprivrednog zemljišta?!

Na europskoj razini, Zajednička poljoprivredna politika uspostavila je različite instrumente za promicanje održivog korištenja tla kako bi se ova zabrinjavajuća statistika smanjila, a kako je kvalitetno tlo od vitalne važnosti za budućnost hrane, poljoprivrednici imaju ulogu "čuvara tla".

Foto: Bigstockphoto/Alexpunker
  • 643
  • 56
  • 0

Procjenjuje se da se svakoga dana "uništi" 275 hektara poljoprivrednog zemljišta u Europskoj uniji! Kako bi stvari bile još gore, većina svjetskog tla je u ili zadovoljavajućem, lošem ili izuzetno lošem stanju. Kvalitetno tlo bitno je za poljoprivredu i sustav proizvodnje hrane, te je kao takvo od vitalne važnosti za budućnost hrane i poljoprivrede.

Tlo je sustav potpore hranjivim tvarima, bioraznolikosti, vodi i organskoj tvari, koje su neophodne za proizvodnju hrane. To čini poljoprivrednike "čuvarima tla". Oni ovise o tome, a imaju moć da ga zaštite i da ga koriste na održiv način. Upravo zbog toga, Europska unija nizom mjera i projekata nastoji smanjiti ili bar ublažiti negativne posljedice koje se ostavljaju na tlu.

EU radi na očuvanju prirodnih resursa

Održivo upravljanje prirodnim resursima postalo je temeljno u poljoprivredi, posebno u borbi protiv klimatskih promjena, očuvanja biološke raznolikosti i očuvanja okoliša. Voda i tlo su primarni resursi koji se koriste u poljoprivredi i usko su povezani, budući da će kvaliteta i količina vode koja se koristi u poljoprivredi utjecati na tlo. Zbog toga je potreban zaokružen pristup.

Kvalitetno tlo bitno je za poljoprivredu i sustav proizvodnje hrane, te kao takvo, kvalitetno tlo od vitalne je važnosti za budućnost hrane i poljoprivrede.

Na europskoj razini, Zajednička poljoprivredna politika uspostavila je različite instrumente za promicanje održivog korištenja tla. Tu spadaju i zelena plaćanja koja čine 30% izravnih plaćanja, a zahtijevaju od poljoprivrednika diversifikaciju usjeva, održavanje stalnog travnjaka i posvećivanje 5% obradivog zemljišta na "ekološki fokusirana područja". Ove aktivnosti doprinose povećanju otpornosti tla, očuvanju ugljika tla i zaštiti biološke raznolikosti.

Mjere imaju pozitivan učinak na očuvanje tla

Zaštita tla je i dio Programa ruralnog razvoja, financiranog od strane Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kojim upravljaju same države članice. Promicanje učinkovitosti resursa i obnova, očuvanje i unaprjeđenje ekosustava vezanih uz poljoprivredu dva su od šest ključnih prioritetnih područja za ruralni razvoj, a tlo je očito značajan dio toga.

Ove mjere su dokazale svoj pozitivan učinak na očuvanje tla. Nedavni rad koji je proveo Zajednički istraživački centar Europske komisije zaključio je da se između 2000. i 2010. godine stopa erozije tla u cjelini smanjila za 9% i za 20% u obradivim površinama.

Dodatna ulaganja u istraživanja tla

U sklopu novog programa Horizon 2020 za programsko razdoblje 2018-2020 uložit će se još 100 milijuna eura u istraživanja koja se odnose na tlo.

I Poljoprivredno europsko inovacijsko partnerstvo (EIP-AGRI) radi na očuvanju tla. Nekoliko fokusnih skupina koje predlažu orijentaciju za buduće projekte, izravno ili neizravno rade na tlu. Na primjer, jedna od tih skupina je napisala brošuru o "pitanjima organske tvari tla". 

Sadašnja Zajednička poljoprivredna politika nudi različite instrumente za poticanje na održivost, rješavanje klimatskih promjena i očuvanje okoliša. Zaštita okoliša, djelovanje na klimatske promjene i očuvanje krajolika i bioraznolikosti tri su od devet ključnih prioriteta budućeg ZPP-a, kao što je nedavno istaknuto priopćenjem o budućnosti hrane i poljoprivrede.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Poljoprivredno zemljište EU Održivost tla i vode Čuvanje tla ZPP


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao što vidite ovo je naš vrt. U njemu uživamo svi. Bili bi sretni kada bi osvoji plastenik da nam p... Pročitaj cijelu bilješku »