Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • EU trgovina
  • 28.10.2021. 07:30

EU: Rastao izvoz, a pao uvoz poljoprivredno - prehrambenih proizvoda

Ukupna vrijednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU za razdoblje od siječnja do srpnja 2021. iznosila je 183,8 milijardi eura, što je povećanje od 3,2 posto u odnosu na lani.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 224
  • 100
  • 0

Iako početak godine nije puno obećavao, ukupna vrijednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u Europskoj uniji za razdoblje od siječnja do srpnja 2021. iznosila je 183,8 milijardi eura, što je povećanje od 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je Europska komisija. 

Izvoz je bio gotovo šest posto veći i iznosio 111,4 milijarde eura, dok je uvoz neznatno pao za 0,2 posto na 72,4 mlrd. €. To označava ukupni suficit u poljoprivredno-prehrambenoj trgovini od 39 mlrd. € za prvih sedam mjeseci ove godine, što je povećanje od 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveći rast izvoza zabilježen je u Sjedinjenim Američkim Državama čija je vrijednost porasla za 1,6 milijardi eura ili 13 posto. To su prvenstveno potaknuli vino, žestoka pića i likeri te čokolada i slastice. Evidentiran je i njegov značajan rast u Kinu (više od 857 mil. €), zahvaljujući snažnim performansama žestokih pića i likera, žitarica i vina. Osim toga, u razdoblju od siječnja do srpnja došlo je do značajnog povećanja te vrijednosti u Švicarsku (porast od 450 mil. €), Norvešku (+352 mil. €), Južnu Koreju (+328 mil. €) te Izrael (+257 mil.€).

Pad izvoza u Veliku Britaniju, a rast uvoza iz Brazila

Nastavljajući trend promatran tijekom 2021. godine, najveći pad poljoprivredno-prehrambenog izvoza zabilježen je u Ujedinjenom Kraljevstvu, za 411 milijuna eura. Iako to predstavlja pad od dva posto, ipak označava oporavak u posljednjih nekoliko mjeseci nakon smanjenih vrijednosti izvoza na početku godine. Dogodio se i značajan pad vrijednosti izvoza u Saudijsku Arabiju (399 milijuna eura), Alžir (141 mil. €), Hong Kong (110 mil. €) i Kuvajt (pad za mil. 104 mil. €).

Najveći porast poljoprivredno-prehrambenog uvoza zabilježen je kod proizvoda iz Brazila, koji su porasli za 849 milijuna eura ili 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Značajno povećanje evidentirano je i kod uvoza iz Australije (više od 456 mil. €), Indije (porast od 340 mil. €), Srbije (porast od 248 mil. €) i Argentine (porast od 189 mil. €).

Ukupni pad uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uglavnom je uzrokovan naglim padom iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je pad od 2,4 milijarde eura ili 29 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2020. Također je došlo do značajnog smanjenja iz SAD-a (-525 mil. €a), Ukrajine (-202 mil. €), Vijetnama (-178 mil. €) i Moldavije (-138 mil. €).

Rastao izvoz vina, a pao za pšenicu - uvezlo se više soje 

Gledajući posebne kategorije proizvoda, u razdoblju od siječnja do srpnja zabilježen je rast vrijednosti izvoza vina za 30 posto (za 2,2 milijarde eura) te žestokih pića i likera (1,1 mlrd. €) za 32 posto. Ostala značajna povećanja vrijednosti izvoza dogodila su se kod ulja uljane repice i suncokreta (506 mil. €), te čokolade i konditorskih proizvoda (505 mil. €). Međutim, došlo je do značajnog pada izvoza pšenice (manje od 1,3 mil. €) i dječje hrane (718 mil. €), s manjim, ali ipak značajnijim smanjenjem također potvrđenog kod izvoza maslaca (manje od 163 mil. €), povrća (manje od 161 mil. €), te mlijeka u prahu i sirutke (manje od 100 milijuna eura).

Najveći porast vrijednosti uvoza zabilježen je kod soje (929 milijuna eura) i uljnih pogača (901 mil. €). U međuvremenu, najveći pad te vrijednosti odnosi se na tropsko voće, orašaste plodove i začine (814 mil.€), neprženu kavu i čaj (230 mil. €), te agrume (181 milijun eura).


Tagovi

Uvoz Izvoz Trgovina Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije selfie al je najljepša slika koju čovjek može ulovit na svojoj farmi.. ♥️
#mlado