Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 11.05.2017. 16:30

EU prognozira manji rast BDP-a zbog Agrokora

Europska komisija danas je u proljetnim ekonomskim prognozama zbog krize u Agrokoru blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.240
  • 89
  • 0

Jučer se Ante Ramljak izvanredni povjerenik koncerna Agrokor ispričao kooperantima PIK Vrbovca koji nisu dosad dobili povrat niti jednog dijela duga! Ramljak je dodao da će im novac biti isplaćen iz tekuće likvidnosti.

Nedugo iza toga dobili smo priopćenje Vlade povodom Plenkovićevog sastanka s Ramljakom iz kojeg saznajemo da se nastavlja normalno poslovanje koncerna, kao i priprema za predstojeću turističku sezonu.

Novi krediti na vidiku?

Kontinuirano traju razgovori s financijskim institucijama o načinima podrške poslovanju Agrokora putem svježe likvidnosti. Istodobno, ugledna revizorska kuća PricewaterhouseCoopers d.o.o. provodi reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga Agrokora. Ante Ramljak donio je danas i izvještaje Plenkoviću i potvrdio da sa Sberbankom priča o novom kreditu.

Tolušić: Za dugove je kriv Todorić, a ne Vlada

Renomirani savjetnici za financijsko restrukturiranje AlixPartners i međunarodni pravni savjetnici Kirkland & Ellis zajedno s izvanrednom upravom rade na planu dugoročnog restrukturiranja kompanije.

EU komisija prognozira manji rast BDP-a

Europska komisija danas je u proljetnim ekonomskim prognozama zbog krize u Agrokoru blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9%, dok je za sljedeću godinu blago povećala procjenu s 2,5 na 2,6%.

"Ekonomski oporavak trebao bi ostati snažan. Problemi s kojima se suočava najveća hrvatska privatna tvrtka utjecat će na rast, ali realni BDP bi trebao rasti za solidnih 2,9% ove godine. Nezaposlenost bi trebala nastaviti padati, iako po sporijoj stopi jer se sporije smanjuje radna snaga", navodi se u izvješću Europske komisije.

Proizvodnja se blago smanjila

U prvom kvartalu 2017. maloprodaja i turizam imali su rezultate, no industrijska proizvodnja se blago smanjila, pogotovo u segmentu potrošačkih dobara, što u EK povezuju s krizom u Agrokoru.

Komisija navodi da bi nastavak rada Agrokora trebao biti osiguran nedavno aktiviranim mjerama o izvanrednoj upravi u poduzećima od sistemske važnosti. Stopa nezaposlenosti trebala bi se blago smanjiti i pasti ispod 10% do kraja 2018. godine, prognoziraju u Europskoj komisiji.

Smanjenje deficita?

Javne financije su pozitivno iznenađenje, nakon što je 2016. godine zabilježeno snažno smanjenje proračunskog deficita na 0,8% s 3,4% u odnosu na prethodnu godinu.

Komisija procjenjuje da bi se deficit ove godine mogao povećati na 1,1% BDP-a, uglavnom zbog utjecaja porezne reforme, ali bi 2018. trebao pasti na 0,9%.

Javni dug trebao bi u ovoj godini pasti s prethodnih 84,2 na 81,9% BDP-a, a iduće bi godine mogao pasti na 79,4%.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Agrokor Ramljak Plenković


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!