Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izaslanstvo EP-a
  • 19.09.2017. 14:00

EU odbor za poljoprivredu u obilasku hrvatskih OPG-ova

Danas je u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigla delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta. Boravak u našoj zemlji započeli su razgovorom s predstavnicima iz sektora mlijeka, svinjskog mesa te voća i povrća, koji su najteže pogođeni krizom.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 1.027
  • 81
  • 0

Danas je u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj, na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, stigla delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Svoj boravak u našoj zemlji, zastupnici Europskog parlamenta, predvođeni predsjednikom Odbora Cezslawom Siekierskim, započet će razgovorom s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i njihovih krovnih organizacija u sektorima mlijeka, svinjskog mesa te voća i povrća, koji su najteže pogođeni krizom, dok će se sutra susresti i s predstavnicima najviših državnih vlasti.

Mljekari su u velikoj krizi, trebalo bi uvesti interventne otkupne cijene mlijeka

Zastupnici su posjet započeli na OPG-u Darka Grgata u Lužanu, nedaleko Zagreba gdje su se susreli s predstavnicima proizvođača mlijeka iz cijele Hrvatske kao i stručnom te znanstvenom zajednicom.

"Nažalost, mljekarski sektor u Hrvatskoj je u teškoj krizi. Otkupna cijena mlijeka iznosi svega oko 30 eurocenti, broj isporučitelja mlijeka u protekle četiri godine pao je za gotovo 60%, a prošle smo godine uvezli čak 281% više mlijeka negoli 2012. Rezultat je to poremećaja na tržištu, ali i nelojalne konkurencije i nepoštene trgovačke prakse. Smatram kako je potrebno uvesti interventne otkupne cijene mlijeka, te definirati maloprodajnu cijenu ispod koje se mlijeko ne bi smjelo naći u maloprodaji“ kazala je u uvodnoj riječi Petir.

I proizvođači svinjskog mesa će s problemima, s kojima se susreću u svom sektoru, upoznati delegaciju Europskog parlamenta i to u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije. Tom prigodom bit će predstavljen znak "Meso hrvatskih farmi" te održana prezentacija "Sisačke salame". Uslijedit će i posjet imanju najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika u 2015. godini, Ivana Veselića u Novom Selu Palanječkom, gdje će članovi delegacije razgovarati s mladim poljoprivrednicima, kao i proizvođačima ekoloških proizvoda.

U Vinariji Trdenić u Popovači kušat će vino autohtone sorte "Škrlet", s vinarima razgovarati o izazovima u tom sektoru, a pozdravit će ih i Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije Elizabeta Roc. Zastupnici će se sastati i s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore predvođenim predsjednikom Matom Brlošićem koji će delegaciju upoznati s aktualnim stanjem u hrvatskoj poljoprivredi.

Nakon razgovora s poljoprivrednicima, izaslanstvo će se sastati i s ministrom Tolušićem

Drugoga dana posjeta delegacija će se na Obiteljskom obrtu "Agrosan", vlasnika Nedjeljka Savića u Velikoj Gorici, upoznati s posebnostima i problemima hrvatskih povrtlara nakon čega će uslijediti i posjet Distributivnom centru za voće i povrće, gradnja kojega je financirana novcem iz fondova Europske unije. Tom prigodom predstavnici voćarskog sektora, goste će upoznati sa svojim problemima.

Nakon sastanaka s poljoprivrednicima, delegacija Europskog parlamenta odlazi u Hrvatski sabor na zajedničku sjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, gdje će ih dočekati i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kao i predstavnici Odbora za europske poslove. Za kraj posjeta Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj, delegacija će se sastati s predstavnicima Hrvatskoga drvnog klastera i biogospodarstva te predstavnicima šumarskog sektora.

Foto: Ured Marijane Petir


Tagovi

Marijana Petir Izaslanstvo Europskog parlamenta OPG Darko Grgat Cezslaw Siekierski Mlijeko


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer