Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije Rusiji
  • 05.10.2022. 15:00

EU nikada nije uvela sankcije Rusiji na izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva

Nijedna od mjera koje je EU donijela ne zabranjuje trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući i gnojiva, između trećih zemalja i Rusije, poručuje EK

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 338
  • 104
  • 0

Nakon što je prošlog mjeseca tajnik UN-a António Guterres upozorio da treba ukloniti sve postojeće prepreke izvozu mineralnih gnojiva iz Rusije, uključujući i amonijak, Europska komisija je na svojim stranicama ažurirala česta pitanja o sankcijama Rusiji, a koja se odnose i na ovu robu. 

Sankcije se ne odnose na gnojiva

Naime, nijedna od mjera koje je EU donijela ni na koji način nije usmjerena na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući i gnojiva, između trećih zemalja i Rusije.

Sankcije EU-a izričito isključuju opskrbu hranom i gnojivima te nisu uvedene na ruski izvoz hrane na globalna tržišta. Svatko može kupovati, prevoziti i osiguravati hranu i gnojiva koji potječu iz Rusije te obavljati poslove u vezi s time, poručuju na svojim stranicama. 

Ograničenja uvoza određenih gnojiva koja sadrže potašu na temelju sankcija EU-a primjenjuju se samo na proizvode koji se uvoze u EU i ne odnose se na njihov izvoz u Ukrajinu iz EU-a ili Rusije, pojašnjavaju. 

Imaju i iznimke

Također dodaju da su sankcijama utvrdili i iznimke: iako europski zračni prostor nije otvoren za ruske zrakoplove, države članice EU-a mogu odobriti prelijetanje svojih granica ako je to potrebno u humanitarne svrhe.

Države članice su ovlaštene plovilima pod ruskom zastavom odobriti pristup lukama EU-a te ruskim cestovnim prijevoznicima odobriti ulazak u EU u svrhu uvoza ili prijevoza poljoprivrednih proizvoda, uključujući gnojiva i pšenicu, koji ne podliježu ograničenjima.

UN opet reagirao

Ipak, u UN-u su ponovo reagirali. Zalažu se za smanjenje cijena gnojiva kako bi se izbjegla "buduća kriza" u dostupnosti te robe, s posebnim naglaskom na ruski amonijak. 

Također, dužnosnici EU postigli su nacrt sporazuma o novim sankcijama Rusiji koji uključuje i ograničenje cijena prodaje ruske nafte, reklo je sedam europskih diplomata portalu Politico. Pojedinosti tek treba potpisati u pisanom obliku.

EK je prošli tjedan predstavila novi paket sankcija, koji uključuje i više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća.


Tagovi

Sankcije Rusiji Izvoz gnojiva Ruska gnojiva Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]