Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 23.04.2023. 18:00

EU najveći svjetski trgovac poljoprivredno prehrambenim proizvodima - tri su glavna

Količine kojima se trguje nisu smanjene i pored globalnog rasta cijena. EU je ostala najveći svjetski trgovac u ovom sektoru

Foto: Ilustracija
  • 787
  • 45
  • 0

Europska komisija u novom izvješću 2022. pokazuje da je trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u Europskoj uniji iznosila ukupno 401,5 milijardi eura tijekom godine. Trgovinska bilanca je bila 58 milijardi eura.

Količine kojima se trguje nisu smanjene i pored globalnog rasta cijena. EU je ostala najveći svjetski trgovac u ovom sektoru.

Rast izvoza žitarica, mliječnih proizvoda i svinjetine

Velika mreža trgovinskih odnosa i sporazuma omogućila je Uniji diverzifikaciju trgovinskih partnera kako bi se premostili izazovi tijekom cijele godine, a koji su nastali ratom u Ukrajini.

Izvoz u 2022. je veći za 31 posto u odnosu na 2021. godinu i dostigao je 229,8 milijardi eura. Žitarice i proizvodi od žitarica te mlinski proizvodi su najviše porasli u ukupnom izvozu EU i predstavljali su sedam, odnosno deset posto izvoza. Povećao se i onaj za pšenicu, za ekonomije u razvoju. Najviše se izvezlo u Alžir (4,9 milijuna tona), a slijede Maroko (4,1 mil.t), Egipat sa 2,9 i Nigerija sa 2,5 mil. t.

Izvoz mliječnih proizvoda dostigao je vrijednost od 20,4 milijarde eura. Unatoč padu potražnje iz Kine, svinjetina je ostala najveći izvozni proizvod u kategoriji mesa i ostvarila iznos od 13,8 milijardi eura.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva destinacija za proizvode iz EU, što čini jednu petinu izvoza. Na drugom mjestu su SAD s 13 posto. Treće mjesto pripada Kini koja je krajnje odredište za sedam posto europskih proizvoda.

Porastao uvoz

U 2022. je porastao i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, za 32 posto u odnosu na 2021. godinu. Njegova ukupna vrijednost je iznosila 172 milijarde eura. Rezultat je to rasta svjetskih cijena, posebno proizvoda od uljarica i kave.

Uvoz uljarica i bjelančevina je iznosio 25,8 milijardi eura. Rast svjetskih cijena kombiniran je sa sve većom potrebom za suncokretom i sojom zbog suše u ljeto 2022. Uvoz kukuruza je kompenzirao pad domaće proizvodnje.

Kava, čaj, kakao i začini ostaju među vodećim proizvodima na drugom i trećem mjestu. Količina je ostala stabilna, ali je porasla cijena. Na prvom mjestu uvoznika ostao je Brazil s 12 posto ukupne količine, a za njim slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo s devet posto. Ukrajina je pretekla SAD i zauzela treće mjesto uvoznika.


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Izvoz Uvoz Žitarice Mliječni proizvodi Svinjetina Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs