Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 17.07.2016. 12:00

EU mora spriječiti nepoštenu trgovačku praksu

Slovačka je preuzela predsjedanje Vijećem EU, a ministrica Gabriela Matečna predstavila prioritete u sektoru poljoprivrede.

Foto: spectator.sme.sk
  • 1.242
  • 62
  • 0

Gabriela Matečná, ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke Republike predstavila je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj ovog tjedna u Bruxellesu, prioritete slovačkog presjedanja Vijećem EU u sektoru poljoprivrede koje je započelo 1. srpnja, a završit će 31. prosinca 2016.

"Slovačka preuzima predsjedništvo Unijom u teškom trenutku za poljoprivredu. Brojne poteškoće u sektoru mlijeka, voća i povrća, ali i ruski embargo utječu na današnju tešku situaciju. Rješenje se mora naći na europskoj razini i mora biti utemeljeno na solidarnosti", naglasila je.

Sprječavanje nepoštene trgovačke prakse

Kao prvi od prioriteta poljoprivredne politike tijekom slovačkog presjedanja Unijom ministrica Matečná istaknula je predanost uspostavi korektnih odnosa u lancu opskrbe hranom, povećanju transparentnosti sustava i sprječavanju nepoštene trgovačke prakse.

Drugi prioritet slovačkog predsjedanja bit će odnosi s trećim državama u globaliziranom svijetu te sklapanje ugovora o trgovini koji trebaju biti uravnoteženi između liberalizacije tržišta i zaštite vrijednosti europske poljoprivrede. Upravo je poljoprivreda u žarištu pregovora te je potrebno stvoriti prostor za pripremu sporazuma o slobodnoj trgovini poput TTIP-a ili sporazuma s državama MERCOSUR-a (Južne i Srednje Amerike).

Pri sklapanju tih sporazuma mora se voditi računa o kapacitetima europskog tržišta jer to tržište nije u stanju prihvatiti višak proizvoda. Ministrica Matečná navela je kao treći prioritet nastavak rada na pojednostavljivanju Zajedničke poljoprivredne politike putem mogućeg smanjivanja birokracije kako za poljoprivrednike tako i za vlasti.

Olakšati prelazak na ekološku poljoprivredu

Područje ekološke proizvodnje te napori nizozemskog predsjedništva na uspostavi odgovarajućeg označavanja ekološke hrane, četvrti su prioritet slovačkog predsjedništva. Cilj je i olakšati prelazak na ekološku poljoprivredu za više proizvođača.

Kao peti prioritet ministrica Matečná je istaknula šumarstvo. Potrebno je definirati međunarodni okvir za održivo gospodarenje šumom što također treba biti i dio međunarodnih pregovora i sporazuma s UN i Svjetskom organizacijom za hranu koja se bavi i šumarstvom.

Od ostalih prioriteta ministrica Matečná navela je nastavak rada na zakonodavnim aktima o veterinarsko-medicinskim proizvodima i ljekovitoj hrani za životinje, kao i na poduzimanju potrebnih koraka na suzbijanju otpornosti na antibiotike. Također je najavila i nastavak rada na Uredbi o službenim kontrolama te njenom skorom donošenju u Europskom parlamentu. Istaknula je i skori početak rasprave o prijevarama povezanima s hranom.

Foto: spectator.sme.sk


Tagovi

Slovačka Ministrica poljoprivrede Gabriela Matečna Prioriteti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zadnjeg dana FarmShow-a u Osijeku održana je atraktivna utrka traktora. Među 13 kandidata pobjedu je odnio John Deere serije 6 tvrtke Novocommerce International d.o.o.