Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 19.06.2015. 09:20

EU kontradiktorna oko stava o GMO!

Trenutne direktive su zbunjujuće i vode nas u slijepu ulicu!

  • 255
  • 28
  • 0

Na ovotjednoj sjednici Europskog parlamenta, raspravljalo se o nedavnim izmjenama europskog zakonodavstva o GMO-u, a vezano uz mogućnost država članica, da ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svojem državnom području.

Naša eurozastupnica Marijana Petir je, sudjelujući u raspravi, kazala da pozdravlja nastojanja Europske komisije za uvođenje te pravne osnove, ali i upozorila na slabosti direktive koje su zbunjujuće i prema njezinu mišljenju vode nas u slijepu ulicu.

Legitimno pravo odlučivanja

Naime, u jednom članku prijedloga uredbe, stoji da države članice mogu donijeti odluku o ograničenju ili zabrani uporabe genetski modificirane hrane i hrane za životinje, dok se u drugom članku navodi, kako te iste države članice, moraju poštivati obveze, koje za njih proizlaze iz međunarodnih i trgovinskih sporazuma.

Jedan je dakle članak u suprotnosti s drugim. Stoga je Petir istaknula "da je državama članicama u pogledu ograničavanja ili zabrane uporabe genetski modificirane hrane i hrane za životinje, trebalo ostaviti pravo odlučivanja o zaštiti svojeg nacionalnog teritorija, bez ikakvih dodatnih uvjeta."

Alpe-Adria regija GMO slobodna

"Moj je stav da Hrvatskoj GMO ne treba! Hrvatski poljoprivrednici, kao niti hrvatski građani, ne žele GMO u svojoj zemlji, kao što ga uostalom, ne žele ni mnogi drugi građani Europske unije. Upravo stoga sam i inicirala uspostavu Alpe-Adria regije, slobodne od genetski modificiranih organizama", zaključila je Petir.

Od stupanja na snagu Uredbe, među državama članicama nikada nije ostvarena kvalificirana većina niti za,a niti protiv nacrta odluke Europske komisije, kojom bi se odobrili genetski modificirani organizmi te genetski modificirana hrana i hrana za životinje. Države članice dosada nisu mogle postići dogovor oko ovoga pitanja. Stoga je zastupnica Petir, uz podršku hrvatskih, slovenskih, mađarskih, talijanskih i austrijskih europarlamentaraca, uputila Inicijativu za uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a i to na adrese Europske komisije, Vlada i Parlamenata država te regije, kako bi i oni pokazali svoje jasno opredjeljenje protiv GMO-a.


Tagovi

Europski parlament GMO Zabrana Državno područje Marijana Petir Europska komisija Direktiva Obaveze Trgovinski sporazumi Dodatni uvjeti Alpe-Adria regija Europarlamentarci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]