Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski fondovi
  • 26.01.2016. 09:30

EU kažnjava pokušaje prijevare fondova

Od devedeset i jednog zahtjeva za ruralni razvoj, kod njih 14 je utvrđena pogreška.

Foto: budabar/depositphotos.com
  • 1.746
  • 255
  • 0

Tijekom posljednjih tjedan dana povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan u dva je navrata odgovarao na pitanja zastupnika Europskog parlamenta.

Na Odboru za proračunski nadzor u Bruxellesu govorio je o razrješnici Europske komisije za 2014. godinu, u prisutnosti revizora Europskog revizorskog suda. Zastupnici su postavili mnogo pitanja važnih za korištenje EU fondova i Zajedničku poljoprivrednu politiku, kao i razinu te značaj utvrđenih grešaka i eventualnu štetu po proračun EU.

Nepravilnosti su pronađene u 17 od 18 nadziranih država

Predstavnici Revizorskog suda naveli su kako je prosječna razina utvrđenih pogrešaka u plaćanjima u 2014. godini bila na razini prethodne 2013. te da ima prostora za daljnja poboljšanja. Zaključili su kako je provedba poljoprivredne politike uspješna te dali više preporuka za poboljšanja.

Od konkretnih problema, revizor Anugstyn Kubika ustvrdio je kako je u I stupu, koji pokriva mjere za organizaciju zajedničkog tržišta i izravna plaćanja, utvrđena razina grešaka od 2,9% što je poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu te da su greške utvrđene u 17 od 18 nadziranih država članica.

Revizorica Kersti Kaljulaid navela je kako je postotak grešaka u provedbi plaćanja u II stupu Zajedničke poljoprivredne politike, ruralnom razvoju te u ribarstvu, iznosio prosječno 6,2%. Države članice nisu u dovoljnoj mjeri koristile dostupne instrumente i informacije za korekciju grešaka koje bi im pomogle u smanjenju grešaka do razine od svega 2,3 %.

Revizorima je poznato da su velike tvrtke otvarale nove kako bi dobile EU novac

Od 91 zahtjeva za ruralni razvoj, kod njih 14 je utvrđena pogreška. Za tri od 14 slučajeva vjeruju kako su stvoreni lažni uvjeti koji bi odgovarali traženim kriterijima provedenih javnih natječaja. Kao tipični primjer revizorica Kaljulaid je navela otvaranje tvrtki koje bi formalno ispunjavale uvjete, bile prezentirane kao mikropoduzeća ili tvrtke koje vode i čiji su vlasnici mladi poljoprivrednici, a zapravo se radilo o tvrtkama koje su bile osnivane od postojećih i uspješnih kompanija i koje samostalno ne bi ispunjavale uvjete natječaja za određenu mjeru.

Navedenim postupanjima ugrožava se tržišno natjecanje te se ne ispunjava svrha predviđenih mjera usmjerenih na ciljeve poput unapređenja poljoprivredne proizvodnje mikro, malih i srednjih poljoprivrednika ili pak poboljšanja uvjeta života poljoprivrednika. Nama u Hrvatskoj ova situacija nije nepoznata, jer upravo postoje indicije da se slična metodologija koristila kod natječaja za podmjeru 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja RH na što su upozorile različite seljačke udruge.

Pokušaji prijevare bit će sankcionirani na nacionalnoj i EU razini

Povjerenik Hogan izrazio je zadovoljstvo napravljenim poboljšanjima u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike te ponovno istaknuo napredak u smanjenju razine grešaka, ustvrdivši kako sustavi nadzora, iako administrativno zahtjevni, ipak funkcioniraju. Napomenuo je kako je očekivano da II stup ima višu razinu utvrđenih grešaka, jer se radi o zahtjevnijoj provedbi politike i kompliciranijem sustavu. U odgovoru na pitanja zastupnika o razini i obliku utvrđenih nepravilnosti, povjerenik je kazao da utvrđeni pokušaj prijevare, mora biti prijavljen nadležnim vlastima i mora biti procesuiran na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Za pronevjere su već kažnjene Češka i Rumunjska

"Dakle, postoje tijela koja se bave prijevarama ukoliko su im podaci prezentirani", zaključio je Hogan. U slučaju da države članice ne provode mjere nadzora na zadovoljavajući način, na primjeru Češke Republike, ukazano je na mogućnost oduzimanja akreditacija nacionalnim agencijama za plaćanja u poljoprivredi kao i na mogućnost suspenzije plaćanja iz fondova namijenjenih provedbi ZPP-a, dok je u slučaju sumnje u pronevjeru sredstava EU fondova na primjeru Rumunjske, istaknuo mogućnost angažiranja Europskog ureda za borbu protiv prijevara OLAF-a.

Foto: budabar/depositphotos.com


Tagovi

Phil Hogan Revizori Rumunjska Češka Anugstyn Kubika Kersti Kaljulaid Podmjera 4.1.1. Prevare Pronevjere


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]