Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravila za gnojiva
  • 23.05.2019. 10:30

EU donosi nova pravila o gnojivima

Novim pravilima potaknut će se proizvodnja i uporaba fosfatnih gnojiva s niskim udjelom kadmija i organskih gnojiva te će se poljoprivrednicima omogućiti veći izbor u pogledu ekološki prihvatljivije poljoprivrede

Foto: Depositphotos/bugarskipavle3.gmail.com
  • 2.913
  • 205
  • 0

EU donosi nova pravila za stavljanje gnojidbenih proizvoda na tržište EU. Vijeće je u utorak, 21. svibnja donijelo uredbu kojom se usklađuju zahtjevi za gnojiva proizvedena od fosfatnih minerala i iz organskih ili sekundarnih sirovina u EU, čime se otvaraju nove mogućnosti za njihovu široku proizvodnju i stavljanje na tržište. Uredbom se utvrđuju usklađene granične vrijednosti za različite kontaminante, kao što je kadmij, sadržane u mineralnim gnojivima.

"Novim pravilima osigurat će se slobodna prodaja u EU samo onih gnojiva koja zadovoljavaju zahtjeve i norme EU u pogledu visoke kvalitete i sigurnosti. Kontaminanti u fosfatnim gnojidbenim proizvodima iz EU, kao što je kadmij, mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja ili biljaka te za sigurnost ili okoliš te je zbog toga sadržaj tih kontaminanata ograničen u skladu s novim pravilima. Novim pravilima potaknut će se proizvodnja i uporaba fosfatnih gnojiva s niskim udjelom kadmija i organskih gnojiva te će se poljoprivrednicima omogućiti veći izbor u pogledu ekološki prihvatljivije poljoprivrede", rekao je Niculae BĂDĂLĂU, rumunjski ministar gospodarstva.

Kontaminanti u fosfatnim gnojidbenim proizvodima iz EU, kao što je kadmij, mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja ili biljaka te za sigurnost ili okoliš te je zbog toga sadržaj tih kontaminanata ograničen u skladu s novim pravilima.

Gnojidbeni proizvodi s oznakom CE

U skladu s uredbom, gnojidbeni proizvodi EU s oznakom CE morat će ispunjavati određene zahtjeve kako bi mogli biti u slobodnom prometu na unutarnjem tržištu EU. Ti zahtjevi uključuju obvezne najveće dopuštene razine kontaminanata, uporabu definiranih kategorija sastavnih materijala i zahtjeve za označivanje.

Proizvođači gnojiva koja nemaju oznaku CE svejedno će imati mogućnost staviti ih na nacionalno tržište, objavilo je Vijeće EU.

Na koja se to gnojiva odnosi?

Novom uredbom, kojom se zamjenjuje prethodna uredba o gnojivima iz 2003., obuhvaćene su sve vrste gnojiva (mineralna i organska gnojiva, poboljšivači tla, tvari za rast itd.).

Uredba se još mora potpisati i objaviti u Službenom listu EU-a. Stupit će na snagu dvadesetog dana od dana objave te će se početi primjenjivati tri godine od stupanja na snagu. Komisija je prijedlog predstavila u ožujku 2016. u sklopu akcijskog plana EU-a za kružno gospodarstvo. Jedan je od glavnih političkih ciljeva te inicijative potaknuti široku proizvodnju gnojiva iz domaćih organskih ili sekundarnih sirovina pretvaranjem otpada u nutrijente za usjeve, što je u skladu s modelom kružnog gospodarstva.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Gnojiva Nova pravila CE oznaka Kontaminanti


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer