Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna prognoza
  • 13.12.2019. 09:00

EU do 2030. očekuje porast proizvodnje maslinovog ulja i pad potrošnje vina

Europska komisija objavila je prognozu u poljoprivredi od 2019. do 2030. godine. Prema tome, očekuje se da će proizvodnja maslinovog ulja porasti dok bi potrošnja vina mogla opasti tijekom prognoziranog razdoblja.

Foto: Vedran Stapić
  • 316
  • 80
  • 0

Europska komisija objavila je prognozu u poljoprivredi od 2019. do 2030. godine. Prema tome, očekuje se da će proizvodnja maslinovog ulja porasti dok bi potrošnja vina mogla opasti tijekom prognoziranog razdoblja.

Do 2030. godine sektor maslinovog ulja u EU trebao bi porasti u proizvodnim kapacitetima. Proizvodnja će se povećavati u prosjeku za 1,1% godišnje, dosegnuvši 2,4 milijuna tona 2030. godine (u usporedbi s dva milijuna tona u 2019. godini). Domaća potrošnja bi mogla rasti, i to u zemljama koje ne proizvode maslinovo ulje. Osim toga, velika potražnja i na tradicionalnom i na novom tržištu pogodovat će povećanju izvoza.

Tražit će se više svježeg soka od naranče i prerađene rajčice?

Što se tiče sektora voća i povrća, očekuje se smanjenje proizvodnje jabuka, ali to bi se moglo nadoknaditi povećanjem prinosa. To bi rezultiralo stabilnom proizvodnjom u EU od 12 milijuna tona u 2030. (u usporedbi s 11,3 milijuna tona u 2019.). Predviđa se da će se breskve i nektarine suočiti sa sve većom konkurencijom ostalih ljetnih plodova uz daljnji pad potrošnje, pa bi se tako proizvodnja u EU mogla stabilizirati na četiri milijuna tona u 2030. (u usporedbi s 4,1 milijuna tona u 2019.).

Proizvodnja naranči i rajčice u EU tijekom razdoblja trebala bi ostati stabilna, odnosno naranče na 6,2 milijuna tona (u usporedbi s 6,1 milijuna tona 2019.) i rajčice na sedam milijuna tona 2030. (u usporedbi s 6,9 milijuna tona u 2019.). Potražnja potrošača će se sve više prebacivati s koncentrata na svježi sok od naranče. Što se tiče rajčice, očekuje se porast domaće i svjetske potražnje za prerađenim rajčicama.

EU prognoza: Afrička svinjska kuga i dalje će utjecati na globalno tržište mesa

Smanjit će se potrošnja vina po glavi stanovnika na 24,5 l

Tijekom prognoziranog razdoblja, očekivan je pad proizvodnje vina i domaće upotrebe, kako za ljudsku potrošnju, tako i za destilaciju. Predviđa se da će se proizvodnja u EU smanjiti na 155 milijuna hl u 2030., s 156 milijuna hl u 2019. godini. Procijenjeno je da će se potrošnja u EU smanjiti s 25,3 l po glavi stanovnika u 2019. na 24,5 l po glavi stanovnika u 2030. Ipak, usprkos jakoj globalnoj konkurenciji, izvoz bi mogao nastaviti rasti uglavnom zahvaljujući geografskim oznakama i pjenušavim vinima.


Izvori

EC Europa


Tagovi

EU prognoza Poljoprivreda Maslinovo ulje Voće i povrće


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proslava 30. godišnjice tvrtke Euromarkt d.o.o.
Velike čestitke za veliku obljetnicu!
#euromarkt #manitou