Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 31.12.2014. 07:25

EU čeka reforma eko sektora i Zakona o sjemenu!

U planu je reforma EU pravila organske poljoprivrede, revidirat će se i Shema školskog voća, dok će Zakon o sjemenu vjerojatno biti povučen.

  • 298
  • 40
  • 0

U posljednjem ovogodišnjem izvješću iz Brusselsa, novinari AGRA FACTS organizacije izvijestili su o najnovijim događajima koji se tiču Zajedničke poljoprivredne politike. Radni program Europske komisije u 2015.-oj obuhvaća širok dijapazon ciljeva.

Reforma organskog sektora

U planu je reforma EU pravila organske poljoprivrede, koja su se pokazala uvelike neprimjenjiva, a na koja su se žalili mnogi EU zastupnici. Ukoliko se ne postigne dogovor između Europskog parlamenta u Vijeća u narednih šest mjeseci, govori se o neizbježnim promjenama. Postrožit će se i kontrola u eko proizvodnji, potrebno je uskladiti pravila eko proizvodnje diljem cijele EU.

Većina zemalja želi potaknuti određene promjene u pravilima, što bi im omogućilo korištenje određene količinu neorganskih hraniva, sjemena i životinja u proizvodnji, što bi prema mišljenju zelenih zapravo nagnalo farmere da se vrate konvencionalnoj poljoprivredi, a organsku poljoprivredu učinilo preskupom i teško primjenjivom.

Smanjenje proizvodnje mlijeka i privatno skladištenje mesa

Također, revidirat će se i Shema školskog voća, dok će Zakon o sjemenu vjerojatno biti povučen. U Europskom parlamentu su mišljenja da će novi Zakon nauditi diverzitetu sjemenarske raznolikosti, i da će samo neke multinacionalne kompanije od njega imati koristi. Kontroverzna je i stavka o carinama na uvoz novih biljaka (što uključuje opasnost od novih štetnika i bolesti).

Budućnost mliječnog i sektora svinjskog mesa u EU još uvijek visi o koncu. Komisionar za poljoprivredu, Phil Hogan pozvao je farmere da smanje proizvodnju mlijeka koliko god je to moguće, a kako bi sljedeće godine izbjegli kazne i pokazali otvorenost prema ideji uvođenja privatnog skladištenja za svinjsko meso u siječnju, što bi olakšalo situaciju na tržištu.

Europska komisija odobrila je prvi val od devet nacionalnih Programa ruralnog razvoja. Odobreni su programi za Austriju, Poljsku i Dansku. Njemačka, Portugal i Finska dobili su zeleno svjetlo za neke regije. Hrvatska, kako znamo, tu nije bila uključena, i njen Program je zaprimio 377 komentara te je vraćen na reviziju.


Tagovi

AGRA FACTS Zakon o sjemenu Shema školskog voća Organska poljoprivreda Proizvodnja mlijeka Phil Hogan Svinjsko meso Brussels Privatno skladištenje mesa Multinacionalne kompanije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?