Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 31.12.2014. 07:25

EU čeka reforma eko sektora i Zakona o sjemenu!

U planu je reforma EU pravila organske poljoprivrede, revidirat će se i Shema školskog voća, dok će Zakon o sjemenu vjerojatno biti povučen.

  • 298
  • 40
  • 0

U posljednjem ovogodišnjem izvješću iz Brusselsa, novinari AGRA FACTS organizacije izvijestili su o najnovijim događajima koji se tiču Zajedničke poljoprivredne politike. Radni program Europske komisije u 2015.-oj obuhvaća širok dijapazon ciljeva.

Reforma organskog sektora

U planu je reforma EU pravila organske poljoprivrede, koja su se pokazala uvelike neprimjenjiva, a na koja su se žalili mnogi EU zastupnici. Ukoliko se ne postigne dogovor između Europskog parlamenta u Vijeća u narednih šest mjeseci, govori se o neizbježnim promjenama. Postrožit će se i kontrola u eko proizvodnji, potrebno je uskladiti pravila eko proizvodnje diljem cijele EU.

Većina zemalja želi potaknuti određene promjene u pravilima, što bi im omogućilo korištenje određene količinu neorganskih hraniva, sjemena i životinja u proizvodnji, što bi prema mišljenju zelenih zapravo nagnalo farmere da se vrate konvencionalnoj poljoprivredi, a organsku poljoprivredu učinilo preskupom i teško primjenjivom.

Smanjenje proizvodnje mlijeka i privatno skladištenje mesa

Također, revidirat će se i Shema školskog voća, dok će Zakon o sjemenu vjerojatno biti povučen. U Europskom parlamentu su mišljenja da će novi Zakon nauditi diverzitetu sjemenarske raznolikosti, i da će samo neke multinacionalne kompanije od njega imati koristi. Kontroverzna je i stavka o carinama na uvoz novih biljaka (što uključuje opasnost od novih štetnika i bolesti).

Budućnost mliječnog i sektora svinjskog mesa u EU još uvijek visi o koncu. Komisionar za poljoprivredu, Phil Hogan pozvao je farmere da smanje proizvodnju mlijeka koliko god je to moguće, a kako bi sljedeće godine izbjegli kazne i pokazali otvorenost prema ideji uvođenja privatnog skladištenja za svinjsko meso u siječnju, što bi olakšalo situaciju na tržištu.

Europska komisija odobrila je prvi val od devet nacionalnih Programa ruralnog razvoja. Odobreni su programi za Austriju, Poljsku i Dansku. Njemačka, Portugal i Finska dobili su zeleno svjetlo za neke regije. Hrvatska, kako znamo, tu nije bila uključena, i njen Program je zaprimio 377 komentara te je vraćen na reviziju.


Tagovi

AGRA FACTS Zakon o sjemenu Shema školskog voća Organska poljoprivreda Proizvodnja mlijeka Phil Hogan Svinjsko meso Brussels Privatno skladištenje mesa Multinacionalne kompanije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...