• Uporaba vode
  • 14.02.2019. 12:00

EU će do 2025. koristiti 6,6 mlrd metara kubnih vode nakon ponovne uporabe?

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu većinom glasova usvojio stajalište o zakonodavnom prijedlogu Komisije, prijedlogu Uredbe o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 101
  • 13
  • 0

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu većinom glasova usvojio stajalište o zakonodavnom prijedlogu Komisije, prijedlogu Uredbe o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode.

"Voda je naš najvrjedniji resurs koji se nalazi pod pritiskom kako zbog ljudskih aktivnosti, tako i zbog recentnih klimatskih promjena. Potrebno je zato povezati pročišćavanja otpadnih voda i njihovu ponovnu uporabu u okviru provedbi politika Unije, poput primjerice politike kružnog gospodarstva", izjavila je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u EU parlamentu, koja je sudjelovala u izradi stajališta i raspravi kao izvjestiteljica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Cilj je uredbe popuniti prazninu u zakonodavstvu EU-a. Opseg izvorno predviđene ponovne uporabe vode proširen je, osim u poljoprivredi, i u druge svrhe. Petir je podsjetila da su poljoprivrednici već sada dužni primjenjivati stroga pravila propisana Uredbom o općim pravilima za subjekte u poslovanju s hranom te smjernicama Komisije, stoji u priopćenju njezina ureda.

Klimatske promjene uzimaju sve većeg maha

Učestalost i intenzitet suša u porastu je zbog klimatskih promjena. Prema podatcima Komisije, troškovi nestašice vode od 1976. do 2006. penju se na 100 milijardi eura. Procjenjuje se da bi EU do 2025. mogla koristiti 6,6 milijardi metara kubičnih vode nakon ponovne uporabe, dok sada koristi svega 1,1 milijardi metara kubičnih vode. 

Petir je također naglasila kako bi ova Uredba trebala osigurati poljoprivrednicima da dobiju obnovljenu vodu iz sustava za pročišćavanje vode i postrojenja za ponovnu uporabu vode, u skladu s kriterijima koje moraju ispuniti za svoje potrebe u poljoprivredi kako bi mogli jamčiti sigurnost svojih proizvoda. Ona se slaže sa stajalištem Komisije da otpadne vode treba pročistiti i pretvoriti u novi resurs za navodnjavanje u poljoprivredi kada god je to sigurno i isplativo.

"Provedba Uredbe u državama članicama osim što donosi brojne koristi, ne bi smjela dovesti do dodatnih troškova za naše poljoprivrednike", istaknula je Petir.


Tagovi

Ponovna uporaba vode Poljoprivreda Marijana Petir EU Otpadne vode Navodnjavanje Suša


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pokloni zapakirani i kreću na adrese sretnih dobitnika :) #PRRRH
https://www.agroklub.com/partner/agroklub-doo/12462/zid/29297/