Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU strategija
  • 20.10.2021. 12:00

EP usvojio strategiju Od polja do stola - što sad čeka poljoprivrednike?

Zdravija hrana, poticanje eko uzgoja, smanjenje upotrebe pesticida, promicanje dobrobiti životinja - koja je uloga poljoprivrednika u strategiji Od polja do stola koju je usvojio Europski parlament?

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 3.708
  • 197
  • 0

Strategija "Od polja do stola" dobila je zeleno svjetlo Europskog parlamenta na jučerašnjoj plenarnoj sjednici. Riječ je o paketu dvadeset i sedam zakonskih prijedloga i politika koje će u sljedećih desetak godina mijenjati načine na koje se u Europi proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana.

Predstavljeni su planovi za reformu prehrambenih sustava EU-a i zdraviju hranu, njezinu veću sigurnost, pravednu zaradu za poljoprivrednike i smanjenje ekološkog otiska poljoprivrede.

Naglašeno je da je pritom važno ne narušavati dobrobit životinja kako bi se postigli ciljevi europskog zelenog plana, među ostalim u pogledu klime, bioraznolikosti, nulte stope onečišćenja i javnog zdravlja.

Zastupnici su istaknuli da treba povećati održivost u svim karikama lanca opskrbe hranom i ponovili da svi, od poljoprivrednika do potrošača, u tome imaju ulogu, stoji u priopćenju sa sjednice. Dodaje se i da, kako bi se osiguralo da poljoprivrednici dobiju pravedan udio dobiti od održivo proizvedene hrane, zastupnici žele da Komisija intenzivnije radi na jačanju njihova položaja u opskrbnom lancu, među ostalim i prilagodbom pravila o tržišnom natjecanju.

Smanjenje upotrebe pesticida

Treba pak podsjetiti da strategija predviđa do 2030. za 50 posto smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 posto povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

To podrazumijeva poboljšanje postupka odobravanja pesticida i bolje praćenje njegove provedbe kako bi se zaštitili oprašivači i bioraznolikost. Plan je postaviti i obvezujuće ciljeve za smanjenje njihove upotrebe, a države članice trebale bi ih provesti kroz svoje strateške planove u okviru ZPP-a. 

"Snažno podržavam planirano smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika. Hrana bez kemije je proizvod s dodanom vrijednošću, koji Hrvatskoj omogućuje tržišnu utakmicu, da izvozi traženu robu i kvalitetnim delicijama nahrani svoje građane i goste", stoji u priopćenju Biljane Borzan, hrvatske europarlamentarke u kojem je naglasila kako su ljudi neodgovornom upotrebom antibiotika ubrzali razvoj sojeva superbakterija. "Pretjerana upotreba pesticida je dovela do izumiranja kukaca oprašivača, neplodnosti zemlje i pojave mnogih bolesti kod ljudi. Prisutnost njihovih tragova u vodi i ljudskom organizmu nikog ne ostavljaju ravnodušnim", upozorila je.

Dobrobit životinja

Kada je riječ o dobrobiti životinja, zaključeno je kako su za bolje paneuropsko usklađivanje potrebni zajednički, znanstveno utemeljeni pokazatelji te da treba ocijeniti je li potrebno izmijeniti postojeće propise EU-a. 

To se odnosi na postupno ukidanje uporabe kaveza u njihovu uzgoju, ali i na zabranu uvoza proizvoda životinjskog podrijetla iz trećih zemalja čiji standardi nisu usklađeni sa standardima Unije. 

Zdravija hrana

Velike promjene očekuju proizvođače, trgovce i kupce kada je u pitanju označavanje hrane. Strategija predviđa izmjene europskih propisa po pitanju označavanja porijekla, sadržaja, hranjivosti, metoda proizvodnje, oglašavanja i rokova trajanja prehrambenih proizvoda. Ovime se planira riješiti probleme prekomjerne konzumacije mesa i prerađene hrane s visokim udjelom soli, šećera i masnoća, među ostalim određivanjem najviših preporučenih razina unosa. 

Kako ističe Borzan, istraživanja pokazuju da 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44 posto njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod. Kaže kako građani u 2021. žele znati više o hrani koju kupuju, a napredak digitalnih tehnologija i sljedivosti to omogućuje. Detaljnije će se označavati porijeklo mlijeka i mesnih proizvoda.

"Na moje inzistiranje mijenjat će se i sustav označavanja porijekla meda, kako bi se zaštitili domaći proizvođači i onemogućio lov u mutnom", kazala je zaključivši kako je ovo prilika za hrvatske poljoprivrednike, ali i da je potrebno voditi ustrajnu borbu za zaštitu domaćeg tržišta, investicije u modernizaciju i nove tehnologije, te motiviranje mladih da se nastave baviti poljoprivredom i ostanu živjeti u ruralnim sredinama. 

Poljoprivrednicima je potrebna pomoć 

Na moguće probleme u poljoprivredi upozorio je Herbert Dorfmann, izvjestitelj Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj: "Poljoprivrednici i potrošači moraju zajednički preuzeti odgovornost za održiviju poljoprivredu. Naši poljoprivrednici već su se iskazali, pa kad od njih s pravom zatražimo da dodatno smanje upotrebu pesticida, gnojiva i antibiotika, moramo im pomoći kako se proizvodnja ne bi jednostavno preselila izvan Unije", upozorio je dodajući da osiguravanje dostupnosti hrane po razumnim cijenama mora ostati prioritet.

Uoči ovoga glasanja u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori izrazili su bojazan da će se poljoprivredna proizvodnja u EU drastično smanjiti, te da ćemo postati još više ovisni o uvozu hrane iz cijelog svijeta.

Strategija Od polja do stola: Može li hrvatska poljoprivreda pratiti ambiciozne ciljeve EU-a?

"Sama ambiciozna strategija nema lošu namjeru, dapače ona je pozitivna, ali treba biti svjestan okolnosti u kojima ista nastaje i da se situacija na tržištu hrane iz dana u dan drastično pogoršava", upozorio je tada prvi čovjek Komore Mladen Jakopović dodajući da se postavlja pitanje i što će se dogoditi sa zemljama poput RH koja ima nisku potrošačku moć, loš prijenos znanja, nesređeno pitanje poljoprivrednog zemljišta te neuređeno tržište.


Tagovi

Strategija Od polja do stola Europski parlament Zdravija hrana Dobrobit životinja Biljana Borzan Herbert Dorfmann Anja Hazekamp Pesticidi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe