Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patentiranje života
  • 26.09.2019. 07:30

EP: Bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života

Sve je započelo 2015. godine naboranom rajčicom, kada je Europski patentni ured odobrio patent za novu sortu rajčice koja je idealna za pravljenje kečapa. Europski Parlament bori se za načelo da proizvodi dobiveni iz bioloških procesa ne mogu biti patentirani.

Foto: Depositphotos/hquality
  • 324
  • 33
  • 0

Europski parlament je ponovio svoj poziv na nesmetani pristup biljnom reprodukcijskom materijalu. Zastupnici žele osigurati da poljoprivrednici diljem EU-a mogu inovirati kako bi pronašli rješenja za klimatsku krizu i nove biljne bolesti. Ističe kako bogatim multinacionalnim korporacijama ne treba dopustiti patentiranje prirodnog života, stvaranje monopola i podizanje cijena hrane.

Sve je započelo 2015. godine naboranom rajčicom (Wrinkled Tomato), kada je Europski patentni ured (European Patent Office) odobrio patent za novu sortu rajčice koja je idealna za pravljenje kečapa budući da ima smanjeni udio vode (poput rajčice šljivar ili industrijske od koje se najčešće kuha zimnica), a zreli plod izgleda dehidrirano te mu se kožica nabora što nikako ne utječe na kvarenje. 

Naborana rajčica nije genetski modificirana

Ova je sorta rajčice dobivena korištenjem isključivo bioloških procesa, dakle nije bila genetski modificirana. Na ondašnji patent uslijedila je trenutačna reakcija, a aktivisti su optužili EPU da patentira život, navodi se u videu Multimedijskog centra Europskog parlamenta.  

Organizacija je potom izmijenila svoju politiku, ali je slučaj završio pred žalbenim vijećem EPU-a. 

Rasprava još uvijek traje. 

Uzgoj novih vrsta biljaka promiče genetsku raznolikost

Europski Parlament bori se za načelo da proizvodi dobiveni iz bioloških procesa ne mogu biti patentirani. "Smatramo da je pristup bez prepreka biljnom materijalu ključan za inovativni kapacitet europskog uzgoja bilja i za poljoprivrednike, kao i za genetsku raznolikost naših usjeva", izjavio je njemački europarlamentarac Norbert Lins iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke. 

Zastupnici žele da poljoprivrednici diljem Europske unije mogu inovirati, posebno u svjetlu klimatske krize. Uzgoj novih vrsta biljaka promiče genetsku raznolikost. 

"Svake godine razvijaju se nove biljne bolesti i potreban nam je razvoj novih usjeva koji su na njih otporni. Ako dopustimo patente, to će spriječiti inovacije i razvoj. Mislim da je to vrlo rizično za opskrbu hranom u cijelom svijetu", upozorava nizozemski europarlamentarac Jan Huitema iz Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu.

Zastupnici tvrde kako će mali proizvođači vjerojatno biti najteže pogođeni ovim patentima. Parlament također ističe da ako se kompanijama omogući pravo na patente na određene vrste hrane, stvara se monopol, što bi zauzvrat moglo povećati cijene hrane u EU-u.

Stajalište Parlamenta pogledajte i u videu ispod članka: 


Tagovi

Patentiranje života Patentiranje bilja Europski parlament Monopol Korporacije Aktivizam


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]