Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 22.12.2017. 16:30

Emisija CO2 blizu rekordnih 37 milijardi tona

Prema najnovijim podacima predstavljenim na Međunarodnoj konferenciji o klimi u Bonnu, što prije se mora nešto učiniti na smanjenju ispuštanja štetnih plinova da bi se izbjegle oluje, toplinski valovi i rast razine mora.

Foto: Sean Branconier/Flickr
  • 249
  • 17
  • 0

Ove godine je emisija ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu iz fosilnih goriva i industrije bila za 2% veća nego u 2016. godini i prijetila da dosegne rekordnih 37 milijardi tona. Kako prenosi National Geografic, emisije štetnih plinova su između 2014. i 2016. godine stagnirale, ali će u 2017. porasti, uglavnom zbog sve većeg industrijskog napretka Kine.

Što prije smanjiti emisiju štetnih plinova

Prema najnovijim podacima predstavljenim na Međunarodnoj konferenciji o klimi, organiziranoj u Bonnu, što prije se mora nešto učiniti na smanjenju ispuštanja štetnih plinova da bi se izbjegle oluje, toplinski valovi i rast razine mora. Izvještaj grupe "Global Carbon Project", koju čini 76 stručnjaka iz 15 zemalja, pokazao je da vrijednosti iz 2016. godine nisu bile gornja granica. To je potvrdila i direktorica centra "Tyndall" na londonskom sveučilištu "East Anglia", upozoravajući da ispuštanje ugljičnog dioksida u atmosferu ponovno snažno raste i napomenuvši da je to jako razočaravajuće.

195 zemalja obvezalo se smanjiti globalno zagrijavanje

Konferencija održana u Bonnu je samo jedan u nizu sastanaka znanstvene i stručne javnosti da bi se pronašli mehanizmi za ostvarenje ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine kojim se 195 zemalja svijeta obvezalo ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2°C u usporedbi s predindustrijskim razvojem. Sporazum su potpisali predstavnici država ili vlada, a do sada ga je ratificiralo više od 130 zemalja.

Foto: Sean Branconier/Flickr


Tagovi

Globalno zagrijavanje Klimatske promjene Ispušni plinoci Ugljični dioksid Klima Industrija Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]