Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elon Musk
  • 01.09.2020. 13:00

Elon Musk i čip u mozgu svinje Gertrude - lakše liječenje neuroloških bolesti?

Eksperiment je prvi korak prema cilju da se uz pomoć implantanata vrati govor i mobilnost paraliziranim osobama.

Foto: JumpStory
  • 168
  • 123
  • 0

Osnivač i direktor tvrtki SpaceX i Tesla, Elon Musk prezentirao je svijetu najnoviji pokus, svinju kojoj je, prema njegovim tvrdnjama, u mozak ugrađeno malo računalo.

Ovdje je zdrava i sretna svinja, isprva sramežljiva, ali puna energije, i nekako, čini se, voli život, a u mozgu već dva mjeseca ima mali implantat”, na taj je način je Musk predstavio preko Livestream-a životinju koju je nazvao Gertrude. Također, objasnio je kako je implantat veličine kovanice i da ga je moguće ukloniti. Kao primjer za to je naveo je svinju Dorothy koja ga je također imala, ali je vrlo brzo uklonjen, piše theguardian.

U skoroj budućnosti testiran i na ljudima?

Njegova tvrtka za neurološke inovacije Neuralink, osnovana 2016. sa sjedištem u zaljevu San Francisca razvija računalni mozak sastavljen od tisuća elektroda koji bi se mogao ugraditi i u najsloženije ljudske organe radi liječenja neuroloških bolesti poput Alzheimera, demencije, ozljeda leđne moždine i na kraju spajao čovječanstvo i umjetnu inteligenciju.

Čip promjera 23 milimetra opisao je kao Fitbit sa žičicama u lubanji. "Možda ga i ja imam, a da vi to ne znate. Možda", rekao je Elon. 

Brat Elona Muska transformira poljoprivredu: Zdravu hranu uvodi u škole

Ako svi testovi prođu uspješno, a jasno je kako je pred inženjerima još puno posla, tehnologija bi jednog dana mogla riješiti brojne neurološke probleme poput gubitka pamćenja i ovisnosti, a mogla bi omogućiti praćenje zdravstvenog stanja korisnika kako bi se na vrijeme moglo reagirati ako znakovi ukažu na npr. srčani udar.

Naravno, sve ovo zvuči kao znanstveno-fantastični scenarij, no ne treba zaboraviti što je sve Musk dosad postigao sa svojim kompanijama. Kada je pokretao Teslu, teško da je netko mogao misliti kako će 2020. upravo to biti najvrjednija automobilska tvrtka na svijetu, a nevjerojatan uspjeh postigao je i sa SpaceX-om, svemirskom kompanijom koja je nedavno ušla u povijest kada je američke astronaute odvela na ISS i sigurno vratila na Zemlju.

Cijeli Livestream možete pogledati u videu:


Tagovi

Elon Musk Svinja Implantat Neuralink Čip


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰