• Elementarna nepogoda
  • 07.08.2017. 18:00

Elementarna nepogoda od tuče za Općinu Đulovac

Četvrta je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine.

Foto: bbz.hr
  • 611
  • 68
  • 0

Na zahtjev Općine Đulovac bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas, 7. kolovoza, proglasio je elementarnu nepogodu od tuče.

Naime, 24. srpnja 2017. godine zbog vremenskih nepogoda, točnije olujnog vjetra praćenog jakom kišom i tučom, nastale su velike materijalne štete na obiteljskim i gospodarskim građevinama te vinogradima, voćnjacima i ratarskim kulturama na području općine Đulovac.

Nakon proglašenja elementarne nepogode, Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda treba u najkraćem mogućem roku podnijeti prvo izvješće o elementarnoj nepogodi Županijskom povjerenstvu. Spomenuto izvješće treba sadržavati prvo priopćenje s procjenom ukupne štete od elementarne nepogode tuča, a nakon toga će zbrojne podatke Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta dostaviti Državnom povjerenstvu.

Podsjetimo, četvrta je ovo elementarna nepogoda koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio ove godine. Prva elementarna nepogoda proglašena je 17. svibnja zbog šteta nastalih uslijed mraza, kada su stradale voćarske kulture i to na području tri grada: Bjelovara, Daruvara i Grubišnog Polja, te sedam općina: Bereka, Kapele, Rovišća, Sirača, Štefanja, Dežanovca i Velikog Grđevca. Šteta je tada procijenjena na 36,5 milijuna kuna.

21. lipnja, župan Bajs proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Kapela koje je stradalo uslijed jakih kiša i poplava posebice naselje Jabučeta. Procijenjeni iznos štete iznosio je 250 tisuća kuna.

Mjesec dana kasnije, točnije 21. srpnja, na zahtjev Grada Grubišnog Polja i Općina Berek, Ivanska i Nova Rača, župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče kada su stradali poljoprivredni usjevi na području ove županije, te gospodarski objekti.

Foto: bbz.hr


Tagovi

Elementarna nepogoda Damir Bajs Općina Đulovac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi