Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 08.06.2015. 17:35

Elementarna nepogoda i za općinu Brestovac u PSŽ

U brestovačkoj općini često se izlije rijeka Orljava. Osim što poplavi okolna polja, neka gospodarstva, primjerice ono obitelji Pančić u Pavlovcima, stoku je evakuiralo već sedmi put u godini dana.

Foto: pozega eu
  • 260
  • 28
  • 0

Zbog poplava koje su od 25. do 27. svibnja ove godine pogodile područje općine Brestovac, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević proglasio je 29. svibnja 2015. godine, u tom dijelu županije elementarnu nepogodu.

Zbog velike količine oborina, rijeka Orljava se s 25. na 26. svibnja izlila na dionici državne ceste D 38 Kamenska-Orljavac, pa je od utorka od 2 sata i 15 minuta bilo zabranjeno prometovanje. Oko 04:00 sata, nakon što su poplavljeni gospodarski objekti i strojevi Obiteljskog gospodarstva Pančić u Pavlovcima, evakuirano je 30-tak krava i 12 telića. Orljava se izlila i na poljoprivredne površine uz dionicu Pavlovci-Vilić Selo-Skenderovci-Jaguplije-Brestovac, ističu u brestovačkoj općini.

Obitelj Pančić iz Pavlovaca, stoku i strojeve sa svojega gospodarstva od vode spašava svakih nekoliko mjeseci i već su, kažu, na rubu snaga.

Nemam snage bilo što reći niti više znam što ću i kako ću. Živjeti u tolikoj neizvjesnosti više se ne može. Kad sam vidio da se voda ubrzano izlijeva po imanju morao sam ponovno, već sedmi put u godinu dana spašavat i izvlačiti stoku iz staja i privremeno je smještati u šupe i kod susjeda. To su ogromne štete i posljedice koje su evidentne i na zdravlju krava, jer zbog tih stresova daju manje količine mlijeka od uobičajenih. Oko ponoći krave kao da su naslutile da će opet doći do poplave. Bile su uznemirene i postale jako glasne, što mi je također bio signal da nećemo dobro proći. Ogorčen sam jer nitko ništa ne poduzima, kazao je Josip Pančić, a prenio portal pozega eu.

Detalje o rokovima i načinima prijave šteta, mještani će dobiti u općini Brestovac.

Foto: pozega eu


Tagovi

Poplave Brestovac Alojz Tomašević Požeško-slavonska županija Orljava OPG Pančić Krave Telići Spašavanje Poljoprivredne površine Neizvjesnost Štete Ogorčenje Josip Pančić Prijava šteta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)