Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • El Niño
  • 15.09.2018. 13:30

El Niño - čeka li nas ove godine i što to znači za 2019.?

Posljednji El Niño dogodio na prijelazu iz 2015. u 2016. godinu i utjecao na vremenske prilike širom svijeta. Inače se pojavljuje svakih 5 do 7 godina, ali se zbog klimatskih promjena ta dinamika ubrzala.

Foto: Pixabay/Seaq68
  • 613
  • 36
  • 0

Prema procjeni Svjetske meteorološke organizacije (WMO), do kraja ove godine postoji 70% šanse da se ponovi El Niño, piše BBC

Podsjetimo, posljednji El Niño dogodio na prijelazu iz 2015. u 2016. godinu i utjecao na vremenske prilike širom svijeta. Naime, radi se o prirodnoj meteorološkoj pojavi povezanoj s promjenama klime u tropima. Inače, El Niño na španjolskom znači dječak, mali Isus, a takav je naziv dobio zato jer se uvijek pojavljuje oko Božića. 

Istraživači kažu kako ne očekuju da će ovaj El Niño biti toliko intenzivan kao prethodni, nakon čega je 2016. godina ušla u knjigu rekorda kao najtoplija godina ikada. Tada je zabilježena i velika suša u Africi, a poplave diljem Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja. 

Naime, El Niño je pojava koja se očituje u nepravilnim razmacima od 5 do 7 godina kao anomalija u temperaturi oceanske vode (za 2 do 8 °C toplije) i u strujanjima vjetrova na dijelu Tihog oceana zapadno od obala Čilea i Perua. Po dosadašnjim istraživanjima, El Niño najvjerojatnije postoji od završetka posljednjeg ledenog doba. No, vremenski razmak između ove pojave se smanjio na što, znanstvenici smatraju, utječu  klimatske promjene.

"U WMO očekujemo da će ovogodišnji El Niño biti slabiji nego onaj prije tri godine, ali će i dalje imati znatne utjecaje. Prognoziranje ovog događaja će spasiti mnoge živote i smanjiti znatne ekonomske gubitke", rekao je Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a. 

Ova je godina započela sa pojavom suprotnom od El Niña, takozvanom fazom La Niña (djevojčica). Voda na Pacifiku je tada bila hladnija nego što je uobičajeno. Inače, za vrijeme La Niñe, voda oko Indonezije je toplija nego uobičajeno što izaziva jače oluje i poplave dok u drugim dijelovima svijeta izaziva suše.


Tagovi

El Niño Petteri Taalas WMO Suša Poplave Klimatske promjene Prognoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]