Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 13.11.2018. 12:00

EK odlučila: za štete od vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja - 100% odšteta!

Europska je komisija donijela odluku koja bi, prije svega, trebala uravnotežiti politiku očuvanja zaštićenih divljih životinja i nerijetko ugroženu proizvodnju poljoprivrednika.

Foto: Bigstocphoto/CreativeNaturePhotography
  • 1.125
  • 187
  • 0

Poljoprivrednik koji je pretrpio štetu od vukova, ali i drugih zaštićenih divljih životinja, sada će imati pravo na potpunu odštetu. Naime, Europska je komisija donijela odluku da poljoprivrednicima u potpunosti nadoknadi štete uzrokovane zaštićenim divljim životinjama, poput vukova. Također će se u potpunosti nadoknaditi ulaganja koja će poljoprivrednici poduzeti kako bi spriječili takvu štetu, primjerice izgradnju električnih ograda ili nabavku pasa.

Donesena odluka ima za cilj povećati podršku poljoprivrednicima u područjima gdje su prisutni veliki mesojedi. 

Uspjeh politike očuvanja zaštićenih divljih životinja EU djelomično ovisi o učinkovitom upravljanju sukobima s poljoprivrednicima koji nerijetko trpe štetu. Potpora za rješavanje sukoba povezanih s očuvanjem zaštićenih životinja, naglašavaju iz Europske komisije, može se dodijeliti iz fondova EU, posebice u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (Program ruralnog razvoja) te iz nacionalnih fondova pojedine zemlje članice (državne potpore).

Pravila o državnim potporama koja se primjenjuju na naknadu štete uzrokovane zaštićenim životinjama utvrđena su u Smjernicama Europske unije o državnim potporama u sektoru poljoprivrede i šumarstva i ruralnim područjima 2014. do 2020. Do sada je, kada je o odšteti riječ, bilo moguće ostvariti naknadu štete u visini do 80% ulaganja kroz državne potpore. Donesena odluka mijenja smjernice kako bi stopu dovela do 100%. Zemlje članice također mogu nadoknaditi 100% tzv. neizravnih troškova, kao što su troškovi veterinara koji proizlaze iz liječenja ranjenih životinja i troškovi rada koji se odnose na traženje nestalih životinja nakon napada vukova ili drugih zaštićenih divljih životinja.


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska komisija Vuk Divlje životinje Odšteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).