Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Revidiran glifosat
  • 18.05.2018. 18:00

EFSA: Ne očekuje se da postojeće razine izloženosti glifosatu predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje?

EFSA je završila provjeru maksimalnih količina glifosata koji su zakonito dopušteni da budu u hrani. Pregled se temelji na podacima o ostatcima glifosata u hrani dostavljenoj EFSA-i od strane svih država članica EU.

Foto: Bigstockphoto/Leonid Eremeychuk
  • 322
  • 26
  • 0

EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je završila provjeru maksimalnih količina glifosata koji su zakonito dopušteni da budu prisutni u hrani. Pregled se temelji na podacima o ostatcima glifosata u hrani dostavljenoj EFSA-i od strane svih država članica EU.

Maksimalne razine ostataka (MRL) određene su kako bi se osiguralo da potrošači i dalje budu zaštićeni od prekomjerne količine glifosata u njihovoj prehrani. Temelji se na analizi svih postojećih ovlaštenih uporaba herbicida u EU. Nesigurnosti koje proizlaze iz nedostataka u podnesenim podacima navedene su u procjeni.

Pregled, koji pokriva sve usjeve tretirane glifosatom, uključuje procjenu rizika koja pokazuje da se ne očekuje da postojeće razine izloženosti predstavljaju rizik za ljudsko zdravlje. Za ovu procjenu EFSA je uspoređivala prehranu odraslih i djece u EU s vrijednostima za siguran unos koji je EFSA preporučila 2015.

Zdravlje životinja

Podaci iz revizije MRL-a bili su dio dokaza korištenih u drugom izvješću, koji je objavljen i danas, koji procjenjuje mogući utjecaj na životinjski svijet.

Procjena je pregledala sve dostupne informacije o prisutnosti glifosata u hrani, uključujući i uvezenu hranu. Zaključuje se da se ne očekuje da glifosat utječe na zdravlje goveda, ovaca, svinja, konja i kokoši.

Što su MRL-ovi?

MRL su gornje razine ostataka pesticida koji su legalno dopušteni u hrani ili hrani za životinje, a temelje se na dobroj poljoprivrednoj praksi i najnižoj izloženosti potrošača potrebnih za zaštitu ugroženih potrošača. Dobiveni su nakon sveobuhvatne procjene svojstava aktivne tvari i namjeravanog korištenja pesticida. Ova zakonska ograničenja također se primjenjuju na uvoznu hranu i hranu za životinje.


Tagovi

EFSA Glifosat Sigurnost Štetnost Hrana Pesticidi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]