• EU projekt
  • 08.04.2014. 09:30

Edukacijom do poslovnih mogućnosti i novca EU

Prema neslužbenim najavama iz biltena 3 Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, osobe od 18 do 40 godina koje osnuju OPG dobivat će sredstva od 3,5 do 70 tisuća eura. Uvjet za dobivanje tih sredstava jest verificirani program obrazovanja, kao što je ovaj koji sada počinje.

  • 819
  • 127
  • 0

Sonja Nimac iz Lišana Ostrovičkih u Zadarskoj županiji jedna je od 50 polaznika edukacije u sklopu projekta "Starim znanjima do posla" koji su prvi informativni sastanak imali ovaj ponedjeljak u Osnovnoj školi Biograd na Moru. Radi se o projektu koji vode Općina Lišane Ostrovičke kao nositelj i LAG Laura. Njime će polaznici dobiti edukaciju iz područja poljoprivrede za verificirane obrazovne smjerove: povrćar i voćar, uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja, maslinar, ovčar te vinogradar i vinar. Edukacija počinje 5. svibnja, a njenim uspješnim završetkom OPG-ovci će dobiti certifikat koji će im omogućiti stavljanje na tržište proizvoda s dodanom vrijednosti koje proizvedu od sirovine sa svojih gospodarstva.

Prednost ženama

Novim znanjima do EU fondova

"Polazim program uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja. Ovdje je riječ o projektu kojeg je u sklopu IPA IV "Razvoj ljudskih potencijala lokalne inicijative za zapošljavanje" prijavila Općina Lišane Ostrovičke. Projek je vrijedan 174.476,34 eura od čega 90,14 posto financira EU, a ostatak Općina Lišane Ostrovičke. Na edukaciju su se mogli prijaviti stanovnici s prostora LAG Laura koji obuhvaća najveći dio Ravnih kotara, zajedno s gradom Biograd na moru i otokom Pašmanom. Interes poljoprivrednika za sudjelovanje je bio velik. Glavni kriteriji kod njihovog izbora jest da su bili dugotrajno nezaposleni, da se nalaze u starosnoj skupini od 25 do 49 godina, žene su imale prednost kod odabira, da budu nositelji ili članovi OPG-a, broj članova OPG-a, vlasnici obiteljskih farmi koji nemaju registrirani OPG, ali ga planiraju registrirati.

Načelnik Općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić,

članovi tima Josipa Rubelj, Ivana Mamić, Ivana Dević,

Ante Ćurković i voditelj LAG LAura Ivan Čupić

Osim što će polaznici nakon uspješno završene edukacija dobiti mogućnost plasiranja na tržište proizvoda s dodanom vrijednosti, lakše će se u budućnosti natjecati za sredstva iz EU fondova.

Vlastiti i opći razvoj

"Prema neslužbenim najavama iz biltena 3 Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, osobe od 18 do 40 godina koje osnuju OPG dobivat će sredstva od 3,5 do 70 tisuća eura. Uvjet za dobivanje tih sredstava jest verificirani program obrazovanja, kao što je ovaj koji sada počinje. Za već osnovane OPG vrijede neke druge mjere koje im omogućavaju povrat na kapitalne investicije između 50 pa sve do 90 posto.

Sonja Nimac vraća se u školske klupe kako bi

pokrenula vlastiti posao

Prema novim mjerama apsolutno je sve prihvatljivo za ulaganja što prije nije bilo moguće - gliste, puževi, nabavka traktora", kaže Ivana Dević, prva žena projekta i članica stručne skupine Zadarske županije za promociju programa ruralnog razvoja Europske komisije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Informativnom sastanku prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.

"Bez znanja se danas ne može kao ni bez papira koji je osnovni uvjet za dobivanje sredstava iz fondova EU. Edukacija ovog tipa su nam u ovom trenutku imperativ.

Sudionici edukacije

Sudionici ove edukacije će doprinijeti razvoju svojih gospodarstava i cijelog ovog kraja, kaže Segarić te dodaje, "Prema statistikama, preko devedeset posto ljudi koji se bave poljoprivredom u Hrvatskoj ima samo osnovnu školu. To je nedovoljno da bi se pratila suvremena tehnologija. Kroz ovakve edukacije oni se dodatno osposobljavaju i nadopunjuju ogromno praktično iskustvo koje imaju. Danas je i u svijetu trend da se kroz edukacije ovog tipa nadopunjuje postojeće znanje", rekao je Segarić.


Tagovi

Edukacija proizvođača Proizvod s dodanom vrijednosti Sonja Nimac Starim znanjima do posla Certifikat IPA IV Nositelj OPG-a LAG Laura Plasman Verificirani program obrazovanja Danijel Segarić Ivana Dević


Autor

Ante Vidović

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonsko srijemski podolac i hereford u eksternom uzgoju u baranji