Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indeksi cijena
  • 01.03.2022. 09:00

DZS: U godinu dana cijene žitarica porasle za više od 39 posto. A repromaterijala?

U usporedbi s 2015. prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2021. porasle su za 16 posto, dok su u usporedbi s 2020. porasle za 12,6 posto, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 628
  • 33
  • 0

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je indekse cijena poljoprivrednih proizvoda koji obuhvaćaju proizvode biljne i stočne proizvodnje za prošlu godinu.

Kako pojašnjavaju, u proizvode biljne proizvodnje ubrajaju se žitarice, industrijsko bilje, krmno bilje, povrće, cvijeće i sadnice, krumpir (uključujući sjemenski), voće, vino i maslinovo ulje od sirovina iz vlastite proizvodnje. Proizvodi stočne proizvodnje jesu goveda, svinje, konji, ovce i koze, perad, ostale životinje, mlijeko, jaja, konzumna, i ostali stočni proizvodi.

"U usporedbi s 2015. prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u 2021. porasle su za 16 posto, dok su u usporedbi s 2020. porasle za 12,6 posto", navode iz DZS-a.

Industrijsko bilje skuplje za više od 45 posto

Kako kažu, na porast cijena poljoprivrednih proizvoda u 2021. u usporedbi s 2015. utjecale su cijene biljnih proizvoda, koje su više za 25,2 posto, te cijene stoke i stočnih proizvoda, koje su porasle za 1,3 posto.

Međutim, kako navode, cijene biljnih proizvoda porasle su za 20,7 posto u odnosu na 2020. "Na taj porast utjecale su veće cijene u svim skupinama, a ponajprije velik porast cijena žitarica, za 39,3 posto, industrijskog bilja za 45,8 posto, povrća za 12,5 posto, i vina za 7,4 posto, dok su cijene krumpira (uključujući sjemenskoga) pale za 3,3 posto, u odnosu na 2020.", kažu iz DZS-a.

Prema njihovim podacima, cijene stoke i stočnih proizvoda niže su za 0,5 posto u odnosu na 2020. Tako su od važnijih proizvoda stočarstva, porasle cijene u skupini goveda, za 4,1 posto, mlijeka, za 0,5 posto, peradi, za 2,7 posto, i jaja, konzumnih, za 1,7 posto, dok su one za svinje pale za 15,1 posto u odnosu na lani.

Rasle i cijene repromaterijala

Kako su pojasnili, cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji čine proizvodi utrošeni za tekuću proizvodnju i usluge održavanja opreme (strojeva i materijala), poljoprivrednih zgrada i ostale usluge. To uključuje sjeme i sadni materijal, gnojivo, zaštitna sredstva, veterinarske usluge, stočnu hranu i slično.

Zasijano više žitarica u jesenskoj sjetvi - koje kulture prednjače?

"U 2021. cijene tih dobara i usluga veće su za 12,4 posto nego u 2015., a za 20,4 posto u usporedbi s 2020.", zaključili su iz DZS-a.


Tagovi

DZS Cijene Indeksi cijena Poljoprivredni proizvodi Dobra i usluge


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo