Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indeksi cijena
  • 14.08.2021. 16:30

DZS: Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda porasle za šest posto

Državni zavod za statistiku objavio je privremene podatke o indeksima cijena poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju 2021.

Foto: Renata Prusina
  • 395
  • 296
  • 0

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. porasle su za šest posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. za 3,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. 

Riječ je, navode o privremenim podacima o indeksima cijena u drugom tromjesečju tekuće godine, a prema kojima su cijene biljnih proizvoda u usporedbi s 2015. porasle za 10,8, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. za 8,1 posto. 

"Porast cijena u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine ostvaren je u svim važnijim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini krmno bilje", navodi DZS dodajući da je na navedeno najviše utjecao porast cijena u skupinama žitarice (za 27,1%), povrće (za 8,1%) i vino (za 7,7%).

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s 2015. porasle su za jedan posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. pale su za 1,5 posto.

Nadalje, u skupinama proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su pale cijene svinja (za 14,7%) i mlijeka (za 0,8%), dok su cijene goveda porasle za 3,8%.

"Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. veće su za 6,9 posto, dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. veće za 16,6 posto", zaklučuju. 


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

DZS Proizvođačke cijene Poljoprivredni proizvodi Rast


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?