Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 18.11.2021. 09:00

DZS prognoza: Cijene biljnih proizvoda ove godine više za gotovo 20 posto

S druge strane, cijena stoke i stočnih proizvoda mogla bi pasti za 0,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Foto: Lucija Bencarić
  • 150
  • 31
  • 0

Za ovu godinu očekuje se porast cijena poljoprivrednih proizvoda u usporedbi s 2015. kao i u odnosu s prethodnom godinom, prognoza je to indeksa cijena u 2021. koju je objavio Državni zavod za statistiku. 

Tako se u usporedbi s prethodnom godinom očekuje porast cijena biljih proizvoda za 19,8 posto i to u svim skupinama osim u skupini krumpir (uključujući sjemenski).

S druge strane, cijena stoke i stočnih proizvoda mogla bi pasti za 0,5 posto. No, očekuje se porast kod goveda, peradi i mlijeka, dok bi cijena svinja trebale bili niže u odnosu na prošlu godinu. 

Što se tiče cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji, očekuje se njihov rast u odnosu na baznu 2015. godinu za 8,4 posto, dok se u odnosu na prethodnu godinu procjenjuje za 16,1 posto.

Inače, prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2021. izračunata je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac.

Dobivene su iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.

Prognoza indeksa cijena poljoprivrednih proizvoda obuhvaća proizvode biljne i stočne proizvodnje (stoku, perad i stočne proizvode).


Tagovi

DZS Cijene Poljoprivrivredni proizvodi Biljni proizvodi Stočni proizvodi Usluge


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo