Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.04.2023. 18:00

Dvije vijesti su utjecale na pad cijena žitarica

Na tržište žitarica i uljarica utječu vijesti s terena. Crnomoski koridor je otvoren, Argentina će imati lošu žetvu soje.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 2.584
  • 131
  • 0

Cijene žitarica do sredine ovog tjedna je pratio oporavak. Na kretanje tržišta, naravno, utječu različite vijesti kakvih je ovoga tjedna bilo puno. U četvrtak ujutro MATIF je startao s 254 eura za tonu pšenice, dok je tijekom dana zabilježen pad na 249,75 eura/t.

Cijene su već u srijedu počele padati nakon znaka da će se ponovo otvoriti crnomorski koridor i brodovi nastaviti transport ukrajinskog žita. Nastavljene su inspekcije brodova koji su bili zaustavljeni. Put su nastavila tri broda. Prvi natovaren pšenicom sa 69.000 t za Tursku, drugi sa 28.000 t za Libiju i treći sa 27.000 t za Španjolsku.

Na pad cijena je utjecala i vijest o puštanju daljnjeg transporta preko europskih zemalja, u prvom redu Poljske.

Što se događa s izvozom žitarica iz Ukrajine i kako to utječe na cijene?

Istovremeno u Kanzasu, SAD, je počela padati najavljena kiša u žitorodnom području. Nakon sušnog perioda ovo je obećavajuće kada su prinosi u pitanju.

Cijena kukuruza je ostvarila pad na 244 €/t. Iz Kine pak stiže vijest o dodatnim površinama namijenjenim za sjetvu kukuruza. Pala je i cijena uljane repice. Za tonu je trebalo izdvojiti 462,25 eura. Do toga je došlo uglavnom zbog pada cijene sirove nafte i biljnih ulja. U Kanadi kasni sjetva ove uljarice što će se zasigurno odraziti i na cijene. 

Na čikaškom CBoT-u cijena svibanjskih ugovora za pšenicu je pala na 228,65 €/t. Kukuruz je imao blaži pad i bio je 241,61 €/t. Cijena soje iznosila je 505,25 €/t. Zbog suše ponovo je revidirana prognoza uroda u Argentini. Očekuje se ovogodišnji prinos od 1,8 milijuna tona, što je pad u odnosu na 2,76 mil. t prošle godine. Rezultati žetve se opasno približavaju najnižem prinosu od 1,63 t/ha iz 1988-89. sezone.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitarica Cijena soje Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]