Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 09.06.2017. 13:45

Dugovi OPG-ima će biti plaćeni do kraja lipnja?

Najvažnija vijest za dobavljače je da će 150 od ukupno 480 milijuna eura kredita otići za isplatu starog duga.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
  • 2.186
  • 158
  • 0

Nakon sastanka Koordinacije proizvođača i dobavljača na kojem su predstavljeni detalji oko novog financiranja koncerna Agrokor, od 480 milijuna eura, priopćeno je da bi svi dugovi OPG-ovima trebali biti plaćeni do kraja mjeseca lipnja.

Najvažnija vijest za dobavljače je da će 150 od ukupno 480 milijuna eura kredita otići za isplatu starog duga. Malim obrtnicima i OPG-ima bit će isplaćeno oko 30 milijuna eura starog duga najvjerojatnije već do kraja lipnja.

Tu odluku su podržale sve velike tvrtke u Koordinaciji, a čime bi Agrokor u potpunosti namirio stara potraživanja prema malim proizvođačima, nakon čega oni prestaju biti vjerovnici koncerna.

Isplate kreću već sljedeći tjedan?

Otprilike 120 milijuna eura novog kredita ide za isplatu robnih regresnih mjenica te robe isporučene prema klasičnim komercijalnim uvjetima prije dolaska izvanredne uprave. Očekivano, najviše govora na sastanku bilo je upravo o definiranju kriterija isplate starog duga te je glasovanjem usvojeno načelo proporcionalnosti - svakom dobavljaču jednak postotak starog duga. Dobavljači očekuju da isplate prvih rata krenu već početkom sljedećeg tjedna, navodi se u priopćenju.

50 milijuna eura u robama i uslugama

Uz 480 milijuna eura kredita Agrokoru, koliko će osigurati fondovi i banke, dobavljači bi sa svoje strane trebali dati dodatnih 50 milijuna eura u robama i uslugama. Naime, članovi Koordinacije će sudjelovati u punjenju Konzumovih polica i to robnim kreditom vrijednim 50 milijuna eura.

Za robni kredit također će vrijediti roll-up princip te će se za svaku kunu u novoj robi ili usluzi, prebaciti kuna starog duga u osigurani dug, čime je djelomično ispunjen raniji zahtjev dobavljača za jednakim tretmanom njih i financijskih institucija. U robnom kreditu mogu sudjelovati svi dobavljači i proizvođači koji to žele, dok će se količine robe operativno dogovarati s upravama kompanija iz sastava Agrokora.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL


Tagovi

Agrokor Dugovi OPG


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."