• Suša
  • 19.01.2021. 07:30

Dugotrajna suša u Turskoj smanjila poljoprivrednu proizvodnju

Manjak vode stvara začarani krug. Smanjena poljoprivredna proizvodnja i povećane cijene hrane mogle bi dovesti do porasta migracije stanovništva iz sela u grad.

Foto: Depositphotos/stoyanh
  • 223
  • 30
  • 0

Velikim gradovima u Turskoj prijeti nestašica vode u sljedećih nekoliko mjeseci. Istanbulu je ostalo vode za samo 40 dana, a gradonačelnik Ankare Mansur Yavas rekao je ranije ovog mjeseca da je glavni grad u branama i rezervoarima ima za još samo 105 dana, piše theguardian.

"Suša stvara začarani krug. Smanjena poljoprivredna proizvodnja i povećane cijene hrane mogle bi dovesti do porasta siromaštva i migracije stanovništva iz sela u grad. To bi, s druge strane, povećalo postojeći pritisak na gradsku vodnu infrastrukturu", upozorava stručnjakinja za upravljanje vodama u Istanbulu Akgün İlhan.

Naglašava i kako se brojni poljoprivrednici u područjima Konya i Edirne, gdje se najviše uzgaja pšenica, žale na smanjene prinose.

Inače, Turska je zemlja sa samo 1.346 m3 vode po stanovniku, a sa sušom se bori od 1980-tih. Razlog je kombinacija rasta stanovništva, industrijalizacije, širenja urbanih područja i klimatskih promjena.

"Umjesto da se usredotoče na mjere kako bi se potražnja za vodom držala pod kontrolom, političari inzistiraju na širenju opskrbe izgradnjom dodatnih brana. U posljednjih 20-tak godina izgrađeno je njih stotine", kaže İlhan te dodaje kako je problem vidljiv godinama, ali se u praksi nije puno učinilo.

Rekordno niska razina padalina

U drugoj polovici 2020. zemlja je imala rekordno nisku razinu padalina. Čak je Uprava za vjerska pitanja prošlog mjeseca zamolila religijske vođe da mole za kišu.

Ova zemlja već duže vrijeme daje prioritet gospodarskom rastu nad brigom za okoliš te je ostala jedina zemlja G20, osim SAD-a, koja još nije ratificirala Pariški sporazum iz 2015. godine.

Umit Sahin, profesor klimatskih promjena i politike zaštite okoliša na sveučilištu Sabanci, naglasio je da svi znaju da se vodeni sljevovi moraju očuvati, posebno zbog ovakvih epizoda suša koje postaju sve ozbiljnije i dugotrajnije.

"No u Istanbulu se takva područja, kao što su šume i poljoprivredna zemljišta, pretvaraju u urbane dijelove. Nova zračna luka, novi most, nove prometne ceste i autoceste, ništa od toga neće riješiti problem suše“, poručio je.


Tagovi

Suša Istanbul Poljoprivredna proizvodnja Smanjeni prinosi Vodeni sljevovi Brane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Breskva, marelica, nektarina. Sad samo da nas ove godine zaobiđe mraz