Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 27.03.2023. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Dubravka Dragišić: Prijenos vlasništva Petrokemije trebao bi biti do kraja travnja

S direktoricom prodaje Petrokemije, razgovarali smo o trenutnoj situaciji u toj tvrtki. Komentirala je cijene gnojiva, ali i probleme s prijenosom vlasništva zbog kojeg pogoni te tvrtke stoje.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.274
  • 147
  • 0

Direktorica prodaje Petrokemije Dubravka Dragišić komentirala je za Agroklub trenutno stanje u toj tvrtki, ali i cijene gnojiva koje su u padu.

"Situacija je poznata, dosta toga je već u medijima. U postupku smo transakcije vlasništva. Budući vlasnici iz turske tvrtke Yildirim su za to, a čeka se još odluka Vlade RH", kazala je dodavši da je svima u interesu da se to što prije dogodi.

Kako je najavila, ako ne ovog mjeseca, to bi trebalo biti okončano do kraja travnja. "Mi se pripremamo i nadamo se da će se to realizirati", dodala je.

Isporuke NPK gnojivom teku po planu

U ovoj kutinskoj tvornici trenutno radi proizvodnja NPK gnojiva koju su pokrenuli u ožujku. "Od postojećih sirovina prije sezone htjeli smo opskrbiti domaće tržište našim proizvodima. Proizvodnja teče, a i isporuka će biti po planu", istaknula je Dragišić.

Kaže da su trenutno obustavljene proizvodnje amonijaka, UREE i KAN-a. Međutim, navodi da te proizvode imaju i dalje u ponudi. "Komplementirali smo ih s uvoznim kod kojih pazimo na razinu kvalitete. Moraju odgovarati standardima naših i europskih regulativa", istaknula je dodavši da trenutno zadovoljavaju svu potražnju koja im dolazi.

Više od godina dana pogoni za proizvodnju u ovoj tvornici stoje. Kako pojašnjava direktorica prodaje, okidač je bila visoka cijena plina i neisplativost proizvodnje. "Trenutno se cijena plina regulirala na niže razine, a mi, kako sam navela, sada čekamo transakciju vlasništva", dodala je.

Problem je, kaže, nastao jer se energetska kriza poklopila s prijenosom vlasništva, ali oni se trude zadržati tržište. "Bez obzira na to što ne proizvodimo godinu dana uspjeli smo zadržati poziciju tržišnog lidera i prvog dobavljača gnojiva u RH tako da je to ono na čemu radimo. Kada se opet pokrene proizvodnja moramo biti spremni i imati naše kupce", pojasnila je naša sugovornica.

Pad cijena za 40 posto

Osvrnula se i na cijene mineralnih gnojiva, koje su, kaže, pale u odnosu na prošlu proljetnu sjetvu za 40 posto. Trenutno su se stabilizirale jer se zaustavio pad cijene UREE koja je za sobom vukla ostale formulacije.

"Većina poljoprivrednika iz Hrvatske je prije ovisila o Petrokemiji. Situacija se promijenila zbog uvoza i njima su sada najbitnije cijene i kvaliteta", komentirala je Dragišić.

Kaže, oni su proizvodnjom 15-ice pridonijeli proljetnoj sjetvi u pogledu osiguranih količina, kvalitete i pravovremene dostupnost. "Sva uvozna gnojiva koja postavljamo na tržište su sukladna našim standardima kvalitete", ponovila je.

Važno je, kaže, što su ostali proizvođači pokrenuli svoje proizvodnje jer će biti dovoljnih količina za proljetnu sjetvu i za prihranu. "To utječe na ponudu, potražnju i stabilnost cijena", napominje Dragišić.

Oni su, dodaje, zadržali svoje kupce, a na raspolaganju su i malim OPG-ovima. "Petrokemija nije nikada nikog odbila, a segmentacija kupaca je ista kao prijašnjih godina", zaključila je.  


Tagovi

Petrokemija Cijene gnojiva Proizvodnja gnojiva Yildirim Dubravka Dragišić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr