Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 27.03.2009.

Državu nije briga za milijune nezakonito potrošenih poticaja

MINISTARSTVO KONTROLIRA SAMO PET POSTO DODIJELJENIH POLJOPRIVREDNIH POTICAJA

  • 727
  • 35
  • 0

Prema popisu Ministarstva poljoprivrede, državnu potporu za neki oblik poljoprivredne proizvodnje lani je u Hrvatskoj dobilo 85.000 proizvođača, velikih i malih, kojima je iz državne blagajne uplaćeno ukupno 2,5 milijarda kuna. Osim velikih proizvođača poput Agrokora, čijih je pet tvrtki lani od države dobilo 125 milijuna kuna, potpore su odlazile i malim seoskim domaćinstvima, primjerice, po 2.500 kuna za kupnju inox posude za pravljenje vina, nekoliko tisuća kuna za proizvodnju slavonskog kulena i slično. Koliko je od 2,5 milijarda kuna neopravdano potrošeno, nemoguće je, međutim, doznati. Država ima zakonsku obvezu prekontrolirati samo pet posto onoga što iz njenog džepa ode u privatni džep.

Prema odgovoru Ministarstva poljoprivrede našem listu, lani je izvršen nadzor nad 6.119 korisnika državnih poljoprivrednih potpora, što je samo sedam posto od ukupnog broja korisnika. Tih nešto više od šest tisuća prekontroliranih dobilo je od države 410,2 milijuna kuna, što je ujedno jedinih 16,4 posto prekontroliranih, a potrošenih sredstava. Kako stoji u podacima Ministarstva, od tih 6.119 korisnika, njih 508 nezakonito je ostvarilo novčanu potporu od ukupno 7,6 milijuna kuna, dok je unutar tog broja 80 korisnika potpore dobilo rješenje prema kojem sredstva mora vratiti državi. Riječ je o ukupno 2,5 milijuna kuna.

Načina na koje su "uhvaćeni" varali državu nemali je broj. Primjerice, dio površine koju su prijavili za dobivanje potpore uopće ne bi zasijali ili su pak trajne nasade podizali na poljoprivrednim površinama koje nisu upisane u upisnik. Na pitanje što je s nekontroliranim korisnicima državnih potpora, kojih je lani bilo nešto više od 79.000, u Ministarstvu odgovaraju kako su, prema propisima, oni dužni nadzorom obuhvatiti samo pet posto gospodarstava koja su podnijela zahtjev za bilo kojom vrstom poticaja.

Koje se tvrtke, odnosno gospodarstva nalaze na popisu 508 onih protiv kojih je lani podneseno rješenje, odnosno kojih 80 je dužno državi vratiti novac, u Ministarstvu ne napominju. Uzme li se, međutim, u obzir da je lani nezakonito utrošeno 7,64 milijuna kuna, to je 1,86 posto od svih nadziranih potpora. Primijeni li se ista računica na ukupan iznos lanjskih potpora, to znači da je, hipotetski, od ukupno 2,5 milijardi kuna, lani nezakonito potrošeno 46,5 milijuna kuna. Kako je država, međutim, uspjela prekontrolirati tek sedam posto korisnika poljoprivrednih poticaja, vratit će joj se samo 2,5 milijuna nezakonito utrošenih kuna.

Budući da je država dužna nadzirati samo pet posto gospodarstava koja su podnijela zahtjev za poticajima, ostala gospodarstva podliježu administrativnim kontrolama, županijskim nadzorima, nadzoru Hrvatskog stočarskog centra i slično te inspekcija godišnje zbog prekršaja prekršajnim sudovima podnese u prosjeku 270 optužnih prijedloga. Godišnje 40-50 korisnika potpore, zaključuju u Ministarstvu, gubi pravo na podnošenje novih zahtjeva za stjecanje tog prava, no samo za razdoblje od jedne godine od konačnosti rješenja kojim im se naređuje povrat nezakonito potrošenih sredstava.

Autor: Bojana MRVOŠ PAVIĆ