Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 29.01.2021. 16:30

Druga procjena DZS-a: Realni dohodak u poljoprivredi 2020. zabilježio rast od 14%

Prema najnovijim podacima, vrijednost realnog dohotka iznosit će 10.696 milijuna kuna, što je rast od 14,0% u odnosu na godinu prije.

Foto: Renata Prusina
  • 137
  • 42
  • 0

Državni zavod za statistiku objavio je drugu procjenu realnog dohotka u poljoprivredi za 2020. godinu.

Prema najnovijim podacima, vrijednost realnog dohotka iznosit će 10.696 milijuna kuna, što je rast od 14,0% u odnosu na godinu prije. Također, očekuje se da će vrijednost poljoprivredne proizvodnje biti povećana za 7,0% i iznosit će 19.243 milijuna kn.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 9.458 milijuna kuna, a u odnosu na 2019. godinu očekuje se rast od 12,3%. "Što se tiče uloženog rada, lani je bio isti kao i godinu ranije“, stoji u priopćenju.

Indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 60.237 kuna, što je povećanje od 15,4%.

Inače, druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi za Republiku Hrvatsku izračunana je na temelju podataka dobivenih iz istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka Poljoprivredne savjetodavne službe i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. "U procjeni realnog dohotka obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja (na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata)“, pojašnjavaju iz DZS-a.

Dobre brojke, komentirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković navodeći da su druge procjene Državnog zavoda za statistiku pozitivnije nego prve, kao što su očekivali. "Oprezna sam u tumačenju tih pokazatelja, no ovo su izuzetno pozitivne vijesti koje nagovještaju dugotrajniji rast i razvoj hrvatske poljoprivrede", navela je i dodala da ne smijemo zaboraviti o kakvoj je godini riječ, pandemija Covid-19 je izazvala tržišne poremećaje u svakom sektoru.

No, ovaj rast, naglašava, rezultat je nikad upornijeg i predanijeg rada naših poljoprivrednika, ribara i šumara, odabira hrvatskih potrošača u smislu preferiranja domaćih proizvoda te pogođenih i fokusiranih mjera pomoći i ruralnog razvoja nastale kroz sektorske dijaloge.

"Iako je hrvatska poljoprivreda izuzetno ranjiva, drago mi je dobiti potvrdu da se krećemo u pravom smjeru“, zaključila je. 


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

DZS Realni dohodak Druga procjena Bruto dodana vrijednost Indeks


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]