• EU projekt DriDanube
  • 11.06.2017. 10:30

DriDanube: Mjere smanjenja šteta od suše

Prvo nacionalno predstavljanje međunarodnog EU projekta "DriDanube - Rizici od suše u Dunavskoj regiji" i radionica održani su u Kući Europe u Zagrebu, u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Foto: klima.hr
  • 711
  • 36
  • 0

Prvo nacionalno predstavljanje međunarodnog EU projekta "DriDanube - Rizici od suše u Dunavskoj regiji" i radionica održani su u Kući Europe u Zagrebu, u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda, glavnog projektnog partnera iz Hrvatske.

Suše i nestašica vode sve više pogađaju zemlje Dunavske regije, uzrokujući negativne učinke na ekonomiju i blagostanje građana. Stručnjaci DHMZ-a već se godinama bave istraživanjima suše, te su sudjelovali na nekoliko velikih međunarodnih projekata vezanih uz sušu i istraživanje klimatskih promjena (DMCSEE, EURO-AGRIWAT, CARE...). Skup je otvorio dr. sc. Krešo Pandžić, zamjenik ravnateljice, koji se i sam bavi istraživanjima vezanim uz sušu.

U projektu DriDanube sudjeluje 10 zemalja

Cilj projekta DriDanube je dogovaranje ujednačenih standarda vezanih za izdavanje upozorenja na sušu, procjenu rizika od suše te pravovremen i kvalitetan odgovor na sušu koji će biti definiran zajedničkom strategijom zemalja Dunavske regije. Na projektu sudjeluje 10 zemalja. Iz Hrvatske sudjeluju DHMZ kao glavni, nacionalni partner i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOIE) kao pridruženi strateški partner. Voditeljica DriDanube projekta za Hrvatsku, mr. sc. Ksenija Cindrić Kalin predstavila je aktivnosti i očekivane rezultate projekta s posebnim naglaskom na one aktivnosti koje će se provoditi u Hrvatskoj.

MZOIE je nositelj vodne politike u Republici Hrvatskoj. Uprava vodnog gospodarstva u sklopu MZOIE obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na: upravljanje vodama; praćenje i prilagođavanje vodnog gospodarskog razvitka s potrebama ukupnog gospodarskog razvitka Republike Hrvatske. Navodnjavanje je jedna od mjera kojom se štete od suše mogu smanjiti, a u nekim područjima i potpuno izbjeći. Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike za vodno gospodarstvo govorila je o provedbi Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj.

Jedna od očekivanih posljedica klimatskih promjena je suša koja, između ostalog, direktno utječe na učinkovito i održivo upravljanje vodama. Hrvatske vode upravljaju Hrvatskim javnim vodnim dobrom. Alan Cibilić, zamjenik voditeljice Zavoda za vodno gospodarstvo u Hrvatskim vodama, predstavio je dugoročne planske dokumente upravljanja vodama.

Ublažavanje utjecaja klimatskih promjena

Drugi dio skupa započeo je izlaganjem dr. sc. Ivana Danjeka, pomoćnika ravnatelja Savjetodavne službe i agronoma koji je govorio o ublažavanju utjecaja klimatskih promjena, pa tako i suše, na poljoprivredu - gospodarsku granu jako osjetljivu na sušu.

Suša je ekstremna hidrološka pojava. U Hrvatskoj je objavljen relativno mali broj radova koji se bave sušom. To je ujedno bila i osnovna motivacija prof. dr. sc. Lidije Tadić s Građevinskog fakulteta u Osijeku i njezinih suradnika, da naprave analizu suše u Hrvatskoj u njezinom kontinentalnom dijelu gdje je poljoprivreda važna gospodarska grana, a posljednjih godina trpi velike štete od suše.

Jedan od načina prilagodbe poljoprivrednih kultura na sušu je njihovo oplemenjivanje kako bi im se povećala tolerantnost prema suši. O oplemenjivanju kukuruza na tolerantnost prema suši govorio je dr. sc. Mirko Jukić, s BC instituta.

Početkom travnja započeo je VITCLIC, znanstveni projekt koji se bavi utjecajem klimatskih promjena, pa tako i suše, na vinogradarstvo. Više o projektu i projektnim aktivnostima govorila je doc. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Skup je završio raspravom koju je moderirala dr. sc. Višnja Vučetić, voditeljica Službe za agrometeorologiju na DHMZu i predsjednica Hrvatskog agrometeorološkog društva. U raspravi je bilo govora o iskustvima i viđenjima kako upravljati sušom te kako se pripremiti na nju.

Projekt DriDanube je financiran iz programa Interreg Dunav u iznosu od 1.974.750 dolara i trajat će 30 mjeseci. Sljedeća nacionalna radionica predviđena je pred kraj projekta, 2019. godine kada će biti predstavljeni rezultati projekta, navode iz DHMZ.

Više o radionici pročitajte ovdje.

Foto: klima.hr


Tagovi

DriDanube Klimatske promjene DHMZ Suša


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav,vec neko vrijeme imam problem u plasteniku sa trulezi paradajza.U mom kraju se dosta ljudi zali.U poljoprivrednoj kazu da ne usvaja kalcijum zbog velkih vrucina.Da li neko zna kako rijesiti problem.Na plasteniku ima mreza i otvoreni... Više [+]