Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susjedski odnosi
  • 24.08.2017. 06:00

Dragi susjedi, vaša ljubičasta kuća je - rupa

Kako reći susjedima što misliš o njima, a da čitav svijet to sazna? Brian Juel iz Sequiema, SAD, poruku je svojim susjedima napisao na svom travnjaku, kosilicom. Vidi se iz satelita.

Foto: googleearth
  • 3.284
  • 197
  • 0

Internetski servis Google Earth sjajna je stvar pomoću koje iz udobnosti vlastitog doma, a ujedno ptičje perspektive možete gledati svoju kuću, vrt, imanje, šumu ili pak zaviriti na susjedovu parcelu.

Tako su nedavno pomoću ovoga servisa otkrivene osobe koje stvarno mrze svoje susjede. O čemu je riječ?

Poruka ispisana kosilicom

U mjestu Sequim, u američkoj državi Washington, pomoću Google Eartha otkrivena je poruka na travnjaku, oblikovana kosilicom, a kojom je Brian Juel svojim susjedima Cindy i Brianu Zechenelly poručio kako im je kuća "rupa". Dakle, ispisao je u travi "A HOLE" te strelicu usmjerenu na kuću svojih susjeda.

Vrlo jasno se vidi poruka

Fotografija je sa Google Eartha snimljena u srpnju 2016. godine, no kako ovaj servis pruža mogućnost gledanja i snimaka iz prijašnjih godina, čini se kako je najranija verzija poruke urezana još u studenom 2011. godine.

Ljubičasta boja umanjuje vrijednost imovine drugih

Pitate se, zbog čega se Brian Juel toliko potrudio čitavom svijetu pokazati što misli o svojim susjedima? Ni manje ni više - razlog je ljubičasta boja njihove kuće, piše dailymail.

Naime, Cindy i Brian Zechenelly svoju su kuću u ljubičasto obojali u travnjuu 2009. godine. Tada se Brian Juel povezao sa još 20-ak susjeda kako bi podnijeli peticiju protiv njega tvrdeći kako ova boja kuće umanjuje vrijednost njihove imovine. Tražili su poreznu olakšicu prilikom procjenjivanja njihove imovine.

Nadahnule ih viktorijanske kuće u San Franciscou

Tada je Cindy Zechenelly pojasnila kako su ih za odluku da kuću obojaju u ljubičastu, nadahnule živopisno okrečene viktorijanske kuće na Trgu Alamo u San Franciscu. Ljubičasta je boja trebala simbolizirati Sequim, glavni grad lavande u Sjevernoj Americi.

No, njihov susjed Brian Joel ističe kako je boja njihove kuće u fokusu čitave zajednice: "Znam da ljudi imaju pravo izgraditi što žele, ali moraju misliti kako to utječe na druge."

Ne zna se je li kuća Zechenellyjevih još uvijek ljubičasta te je li skrivena poruka još uvijek na posjedu njihovih susjeda, ali zahvaljujući satelitima i Google Earthu, i boja i poruka zauvijek će biti vidljivi.

Foto: googleearth


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]