Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 16.06.2015. 16:00

Donji Miholjac pogodila elementarna nepogoda!

Zbog tuče koja je ovih dana pogodila područje Donjeg Miholjca procjenjuje se šteta u vrijednosti od 8.140.098,55 kuna

  • 588
  • 28
  • 0

Dana 9. lipnja 2015. godine oko 14,00 sati tuča je zahvatila područje Grada Donji Miholjac i to k.o. Donji Miholjac. Tuča je zahvatila područje uz rijeku Dravu, rudine Hobođ i Zabara te dio područja prema naselju Ivanovo, uslijed čega je nastala šteta na 904,51 ha poljoprivrednih površina, sa postotkom oštećenja od 30 do 80% i procijenjenim iznosom štete u iznosu 8.140.098,55 kuna te na tom području postoje uvjeti za proglašenje elementarne nepogode.

Elementarna nepogoda, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda, može se proglasiti ukoliko su jačina, opseg i posljedica takva da prelazi mogućnost lokalne samouprave da ih sama ukloni, da je poremećeno obavljanje gospodarske djelatnosti i odvijanje života uopće, da je elementarna nepogoda umanjila prinose pojedinih kultura za preko 30% po hektaru prema trogodišnjem prosjeku, da je potvrđena vrijednost ukupne štete veća od 20% proračuna jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu i da je vrijednost štete potvrđena.

Obzirom na razmjer nastale štete koje su prouzročile znatnije poremećaje u mjeri koja prelazi normalnu sposobnost jedinice lokalne samouprave da je sama otkloni bez pomoći, župan Osječko-baranjske županije dana 16. lipnja 2015. godine proglasio je stanje elementarne nepogode tuče na području Grada Donjeg Miholjca za poljoprivredne kulture.

Tekst: Kabinet župana OBŽ


Tagovi

Elementarna nepogoda Osječko-baranjska županija Vladimir Šišljagić Štete Tuča