Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 01.02.2023. 11:00

Domaći trgovački lanac kasnio s plaćanjima dobavljaču jaja pa "zaradio" kaznu

Kazna iznosi 13.272,28 eura odnosno 100.000 kuna zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 631
  • 82
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je u utorak da je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila Trgocentar, trgovački lanac iz Zaboka sa 13.272,28 eura odnosno 100.000 kuna.

Pokrenuli su upravni postupak po službenoj dužnosti protiv te trgovine radi utvrđivanja je li taj kupac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača svježih konzumnih kokošjih jaja.

Kako navode, utvrđeno je da su u razdoblju od 20. siječnja 2022. do 20. srpnja 2022. izvršavali plaćanja tom dobavljaču u rokovima duljim od ZNTP-om propisanih 30 dana za plaćanje pokvarljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, računajući od dana isporuke i to u odnosu na 62 od analiziranih 66 računa.

AZTN je naveo i da je kaznu od 13.272,28 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti, među kojima ističe da su uzeti u obzir navodi i dokazi Trgocentra o prekidu protupravnog postupanja i plaćanju računa tom dobavljaču u zakonom propisanom roku u razdoblju nakon pokretanja upravnog postupka. 


Tagovi

AZTN Kazna Svježa konzumna jaja Trgocentar Trgovačke prakse Opskrba hranom


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer